image1 9

Završena je obnova zgrade Osnovne škole ”Kralj Aleksandar I” u Gornjem Milanovcu. Svečanosti povodom završetka radova danas su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Školska zgrada u potpunosti je poplavnjena u martu 2016. godine. Obnovom je obuhvaćena kompletna sanacija objekta: uređenje zidova, sanacija krovne konstrukcije, promena stolarije, sređivanje fasade, radovi na vodovoduj, kanalizaciji, hidrantskoj mreži, kao i uređenje sportskog terena.

Mnogo se ulaže u obrazovanje i nadam se da će vrlo brzo sve škole u Srbiji izgledati ovako, rekao je ministar Šarčević i naglasio da je izuzetno važno to što se obnove i rekonstrukcije rade temeljno i kvalitetno. ”Na nama je da promenimo ambijent i radimo kvalitetnije”, poručio je Šarčević.

Obnova zgrade počela je 31.januara 2017.godine. Vrednost radova je blizu 11 miliona dinara, a obnova je izvršena posredstvom Kanceralije za upravljanje javnim ulaganjima. Direktor Kancelarije Marko Blagojević rekao je da je u ovom trenutku u toku rad na 86 objekata, obrazovnih i zdravstvenih, širom Srbije, dok se projekna dokumentacija radi još za 150 objekata. ”Bezbednost škola je na prvom mestu prilikom rekontrukcije, na drugom mestu je energetska efikasnost, dok kao dodatna vrednost na kraju dolazi lepota”, naglasio je Blagojević.

Ulaganje u obrazovanje je investicija koja se uvek isplati, poručio je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i istakao da opština u obrazovanje ulaže 24 odsto budžeta. Inače, OŠ „Kralj Aleksandar Prvi” je škola sa najdužom tradicijom u Gornjem Milanovcu. Sadašnja zgrada izrađena je 1931. godine, a nastava se odvija u dve zgrade, mlađi i stariji razredi su odvojeni.

Ministar Šarčević je tokom posete Gornjem Milanovcu obišao Gimnaziju ”Takovksi ustanak” i razgovarao sa predsednikom opštine Dejanom Kovačevićem. U razgovoru sa ministrom Kovačević je ukazao da zvahvaljujući jako dobrom stanju privrede, postoji interesovanje za dualno obrazovanje, i dodao da je grafička industrija jedan od prioriteta i da su u toku dogovori sa Ekonomskom školom kako bi uveli grafički smer.

Izvor: MPNTR