skupObaveštavamo Vas da je u toku prijavljivanje za prisustvovanje  akreditovanom stručnom skupu posvećenom srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, uz napomenu da je stručni skup usmeren ka svima koji se bave obrazovanjem i vaspitanjem, a koji su samim tim čuvari srpkog jezika i ćiriličnog pisma. Broj mesta je ograničen. Tačnu adresu, ime i prezime  i broj telefona prijavite na imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

U četvrtak, 5. oktobra 2017. u 17 časova u sali Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ u Čačku biće održan Stručni skup – savetovanje  VUKOVA REFORMA IZ UGLA JEZIKA, KNjIŽEVNOSTI, TEOLOGIJE.  Na Skupu će učestvovati istaknuti filolozi koji će govoriti na teme:


1. Profesor dr Vanja Stanišić sa Filološkog fakulteta u Beogradu – Vukova ćirilica između revolucionarnog preobražaja i evolutivnog razvoja;
2. Profesor dr Boško Suvajdžić sa Filološkog fakulteta u Beogradu – Jezik u narodnoj književnosti;
3. Docent dr Snežana Vučković sa Filološkog fakulteta u Beogradu – Vukovi rečnici kao izvor za istorijsko-leksikološka proučavanja srpskog jezika;
4. Profesor dr Vladimir Dimitrijević iz Gimnazije u Čačku – Vukov prevod Novog zaveta
5. Profesor dr Olivera Krupež iz OŠ „Milica Pavlović“ u Čačku – Vuk i Kopitar

Stručni skup se održava povodom 230 godina od Vukovog rođenja i 170 godina od pobede njegovih jezičkih principa, a u okviru Manifestacije „Dani Vuka Karadžića“ koja je počela u aprilu 2017. Učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Moravičkog okruga učestvovali su u Literarnom konkursu, a u OŠ „Vuk Karadžić“ otvorena je izložba „Negujmo srpski jezik“. Predstojeći Stručni skup je namenjen nastavnicima svih profila, stručnim saradnicima i direktorima budući da proširuje znanja o istoriji srpskog jezika i ćiriličnog pisma.
Organizatori su Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Čačka.
Manifestaciju „Dani Vuka Karadžića“ podržali su Školska uprava Čačak, Udruženje „Čuvari dela Vuka Karadžića“ iz Čačka, Vukova zadužbina u Beogradu, Filološki fakultet u Beogradu i Društvo za srpski jezik i književnost.