Štampa
Pogodaka: 3124

Iz SŠ "Dragačevo", Guča, stigao nam je izveštaj sa školskog  takmičenja  u preduzetništvu:

ffffU našoj školi je, u sredu, 6. decembra 2017. godine, po prvi put, održano takmičenje u preduzetništvu „Napravi korak“, sa ciljem da se unaprede preduzetničke veštine, proaktivno razmišljanje, timski duh i razvijaju međupredmetne kompetencije naših učenika.
Na takmičenju je učestvovalo četrdeset učenika prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda svih obrazovnih profila u našoj školi (finansijski administratori, ekonomski tehničari, gimnazijalci, hemijsko-tehnološki tehničari, mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje i bravari-zavarivači).

 

Učenici su u petak, 1. 12. 2017. godine, podeljeni u osam ekipa, slučajnim izborom. Tada su dobili zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju u našem kraju, kroz usavršavanje postojeće proizvodnje, uvođenje novih kultura ili dodatnu obradu proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje. Učenici su imali četiri sata da osmisle zadatak, sačine biznis plan i naprave PowerPont prezentaciju. Svaka ekipa je imala i mentora, učenike koji su učestvovali na takmičenju „Poslovni izazov“.

Prezentacije učenika je pratio tročlani žiri koji su činili: Kosta Vukićević, direktor proizvodnje firme „Agro mobil“, Aco Luković, predstavnik lokalne samouprave i profesorka ekonomske grupe predmeta, Sofija Vasiljević. Oni su imali težak zadatak da izaberu tri najbolje ekipe, a odluku su, kako rekoše, doneli jednoglasno.

Prvo mesto je osvojio tim „Fruktus Dragačevo“, koga su činili učenici: Sara Broćić, Aleksandra Bogićević, Aleksandra Mečanin, Jelena Pavlović i David Lazović, a njihov mentor je bila Milica Radovanović. Drugo mesto je pripalo timu „Ruž“, čiji su članovi: Neda Radulović, Nikola Radulović, Nikolina Trifović, Sava Timotijević i Zorica Radivojević, mentor je bila Kristina Obradović. Treće mesto je zauzeo tim „EBR“, a činili su ga: Violeta Dragić, Milica Stojić, Andrijana Lončarević i Aleksa Mijatović. Mentor ovog tima bila je Marija Gavrilović.

Za pobedničke timove nagrade su obezbedile dve vodeće firme iz oblasti poljoprivredne proizvodnje: „Agro mobil“ iz Guče i „Agro partner“ iz Lučana, a finansijsku pomoć u organizaciji takmičenja pružila je firma „MO Komerc“ iz Guče. Takmičenju su prisustvovali predstavnici Školske uprave iz Čačka, lokalne samouprave, kao i mnogobrojni zainteresovani profesori.

Organizatori takmičenja bile su profesorke ekonomske grupe predmeta, Milena Obradović i Ivana Čvorović Plavšić. Nadamo se da će ovo takmičenje postati tradicionalno i da će se i ostali privrednici iz našeg kraja uključiti i pomoći, kako bismo naše učenike što više približili preduzetništvu, kao najznačajnijem obliku samozapošljavanja.