gbSaopštenje Gradske bibllioteke o rezultatima literarnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola raspisanog u okviru 55. Disovog proleća:

  • LITERARNI KONKURS ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

Na Konkurs za literarne radove učenika srednjih škola rapisan povodom 55. Disovih svečanosti, stigao je 121 poetski i prozni rad iz osam srednjih škola Moravičkog okruga: Gimnazije, Ekonomske, Prehrambeno-ugostiteljske,Tehničke i Mašinsko-saobraćajne škole iz Čačka, Gimnazije iz Ivanjice, Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca i iz Srednje škole „Dragačevo” iz Guče.



Žiri u sastavu: Biljana Ajdačić (Gimnazija, Ivanjica), Neda Punoševac (Srednja škola „Dragačevo”, Guča) i Sanja Perovanović (Medicinska škola, Čačak) odlučio je da prvu nagradu za poeziju ponese Nevena Radosavljević, učenica IV2 razreda Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca, za pesmu „Ko da odoli jurišu svojih misli”. Druga nagrada pripala je Zorani Šarčević, IV3, Gimnazija iz Ivanjice, za pesmu „Nesaničar”, a treća Anđeli Milovanović, učenici IV2 razreda Gimnazije iz Čačka, za pesmu „Čovek u vodi”.

Za veći broj kvalitetnih poetskih radova, žiri je pohvalio Teodoru Danilović, učenicu I2 razreda Gimnazije iz Ivanjice.

Prvu nagradu u oblasti proze dobio je Đorđe Novković, II7, Gimnazije iz Čačka, za rad „In God We Trust”. Druga nagrada pripala je Simoni Dmitrović, učenici IV4 razreda Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca, za tekst „Razgovori sa sobom”, a treća Sofiji Dimitrijević, II7 Gimnazije iz Čačka, za rad pod nazivom „Misli debelog odraza”.

Žiri je jednoglasno pohvalio Gimnaziju iz Čačka za najveći broj kvalitetnih radova, prispelih na konkurs.

Autorima najboljih radova nagrade će biti uručene u OŠ „Vladislav Petković Dis” u Zablaću, u četvrtak, 24. maja 2018. godine u 12 časova.

  • LITERARNI KONKURS ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

Na Konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola Moravičkog okruga raspisan u okviru 55. Disovog proleća, stigla su 264 rada iz 25 osnovnih škola: „Milica Pavlović” „Filip Filipović”, „Dr Dragiša Mišović”, „Sveti Sava”, „Ratko Mitrović”, „Vuk Karadžić” i „Tanasko Rajić” iz Čačka, „Vladislav Petković Dis” iz Zablaća, „Božo Tomić” iz Prijevora, „Đeneral Marko Đ. Katanić” iz Bresnice, „Milan Blagojević” Lučani, izdvojeno odeljenje iz Krstaca, „Kotraža” iz Kotraže, „Marko Pajić” iz Viče, „Akademik Milenko Šušić” iz Guče i izdvojenog odeljenja iz Rtiju, „Milinko Kušić” iz Ivanjice, „Sreten Lazarević” iz Prilika, „Mićo Matović” iz Katića i izdvojenih odeljenja iz Močioca i Ravne Gore, „Sveti Sava” i „Desanka Maksimović” iz Gornjeg Milanovca, „Ivo Andrić” iz Pranjana i izdvojenih odeljenja iz Kamenice i Koštunića.

Žiri nastavnika srpskog jezika: Olivera Labudović (OŠ „Filip Filipović”, Čačak), Ruža Purić (OŠ „Sveti Sava”, Gornji Milanovac) i Dragiša Nešković (OŠ „Đeneral Marko Đ. Katanić”, Bresnica), odlučio je da prvu nagradu za poeziju, za mlađi uzrast ponese Ilija Sretenović, IV3, OŠ „Akademik Milenko Šušić” iz Rtiju, za pesmu „Prva ljubav”. Druga nagrada pripala je Vulu Raduloviću, IV4, OŠ „Milan Blagojević” iz Krstaca, za pesmu „Moje selo Krstac”. Treća nagrada nije dodeljena. Za prozni rad pod nazivom „Ne biste mi verovali” prvu nagradu osvojila je Maša Peruničić, IV2, OŠ „Filip Filipović”, a drugu Sanja Čolović, III4, OŠ „Dr Dragiša Mišović”, za rad „Svet čudesa”. Treću nagradu dele Nađa Popović, II1, OŠ „Vuk Karadžić”, za rad „Zimska bajka”, i Ema Kos, III razred, OŠ „Đeneral Marko Đ. Katanić”, za tekst „Ja sam staklena devojčica”.

U oblasti poezije za stariji uzrast prvu nagradu poneo je Uroš Tišma, V4, OŠ „Dr Dragiša Mišović”, za pesmu „Kada reči zabole”. Drugo mesto osvojio je Viktor Bojović, VII1, OŠ „Sreten Lazarević”, za pesmu „U domu je najlepše”, a treće Natalija Bogdanović, V2, OŠ „Vladislav Petković Dis”, za pesmu „Reci da me voliš”. Prvu nagradu za prozni rad ponela je Staša Popović, VIII3, OŠ „Sveti Sava” Gornji Milanovac, za tekst „Kada se sretnu put i hrast”. Drugu nagradu dele Andrea Ikodinović, VI1, OŠ „Akademik Milenko Šušić” Guča, za rad „Šta to šapuće uvelo lišće”, i Teodora Bogićević, V1 OŠ „Tanasko Rajić” za tekst „Razgovor Milutina Milankovića i Nikole Tesle”. Treće mesto osvojila je Kristina Karadžić, VIII1, OŠ „Marko Pajić”, za rad „Odrastanje”.

Jednoglasnom odlukom žiri je pohvalio OŠ „Mićo Matović” iz Močioca za prvo učešće na konkursu sa većim brojem kvalitetnih radova, kao i OŠ „Sreten Lazarević” iz Prilika za 45 poetskih i proznih radova.

Nagrade će mladim autorima biti uručene na tradicionalnim lirskim susretima u OŠ „Vladislav Petković Dis” u pesnikovom rodnom Zablaću, u četvrtak, 24. maja 2018. godine u 12 časova.