gimn ivPo završetku Prvog svetskog rata Ivanjica je bila varošica sa nepunih hiljadu stanovnika i razvijenim zanatstvom, trgovinom i ugostiteljstvom. U to vreme na celoj teritoriji današnje opštine bilo je 12 četvororazrednih osnovnih škola. Ivanjičani 1920. godine prvi put dobijaju mogućnost da posle završene osnovne škole produže obrazovanje u svom mestu. Godinama su Ivanjičani od prosvetnih vlasti tražili da se njihovoj deci omogući nastavak školovanja u ovoj nevelikoj i sa puta skrajnutoj varošici. Po prvi put u istoriji moravičkog kraja deca iz Ivanjice i okoline, 1920. godine, stiču šansu da obrazovanje unaprede u varošici na Moravici osnovanoj nepunih devet decenija ranije. 

 

Niža Gimnazija u Ivanjici otvorena je odlukom ministra prosvete Svetozara Pribićevića broj 20740 od 2. jula 1920. godine.

 Sto godina je prošlo od dana kada su dva učitelja započela više obrazovanje u varošici na golijskoj Moravici. U Gimnazija u Ivanjici danas radi 55 nastavnika sa više od 500 učenika koji su raspoređeni u 19 odeljenja: opšteg, prirodno – matematičkog, društveno – jezičkog i IT smera. Škola danas ima dve uređene i udobne školske zgrade, opremljene brojnim kabinetima i laboratorijama, savremenim nastavnim sredstvima i modernim kompjuterskim uređajima, bogatom bibliotekom, dvorištem oplemenjenim sportskim terenima i sa veoma sadržajnim kulturnim životom koji pulsira među njenim zidovima, šireći svoj uticaj daleko izvan uskog kruga škole.

 Dočekala je ivanjička Gimnazija redak jubilej – stogodišnjicu od svoga osnivanja.

 Кako škola izgleda danas, može se pogledati na sajtu

https://www.gimnazija-ivanjica.edu.rs/%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%92%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%98%d0%b5