biljana uskokovic 768x474

Udruženje “Živojin Mišić” proglasilo je sedmu generaciju Najboljih edukatora Srbije! Jedna od najboljih je Biljana Uskoković Brković - nastavnica biologije u Osnovnoj školi „Milica Pavlović” u Čačku nagrađena je u okviru redovnog obrasca projekta

U udruženju “Živojin Mišić” ističu da se vode idejom da treba ohrabriti I nagraditi nastavnike koji svojim radom prave pozitivnu razliku u poslu i koji sa učenicima postižu izvanredne rezultate. “Želimo da podržimo nastavnike koji su generatori promena u društvu, koji su uzor i inspiracija svojim učenicima i kolegama, koji podstiču intelektualnu radoznalost kod svojih đaka i temeljno ih angažuju u usvajanju novih znanja. One koji imaju doživotan uticaj na generacije kojima predaju” –ističu u Udruženju.

O Biljani Uskoković Brković nastavnici biologije u Osnovnoj školi „Milica Pavlović” u Čačku navodi se sledeće:

“ Biljana vodi savremenu nastavu u kojoj se prepliću nauka i nastava. Na svom putu otkrića učenici daju ideje, sarađuju i stvaraju rešenja. Ona je uvek u blizini svojih đaka, uživo ili onlajn, pruža im detaljna uputstva, usmerava, ukazuje na moguće izvore i suštinu problema do kojih učenici dolaze samostalnim ili kooperativnim radom.Insistira na povezivanju sa prirodom i sticanju praktičnih veština u očuvanju prirode i jačanju lične odgovornosti.

Svoju kreativnost ispoljava i u projektima koje organizuje zajedno sa svojim učenicima, koji su doprineli velikom ugledu škole, kao i grada Čačka. Autor je međunarodnog istraživačkog projekta Awakening / European Schools for a Living Planet – ESFALP V (WWF i ERSTE fondacija, Austrija, 2012/13.g.) čime je škola stekla zvanje Evropska škola za živu planetu. Učestvuje u međunarodnom projektu BeNatur (2014.g.) i mnogim drugim projektima. Zajedno sa svojim bivšim učenicima i nekoliko prijatelja osniva Društvo ljubitelja prirode i ptica Sove na oprezu, 2015.g. koje realizuje brojne ekološke akcije na prostoru čačanske opštine.

Stalno osavremenjuje svoja znanja i veštine u cilju zanimljivijeg pristupa nastavi. Autor je bloga za učenike Bioteme, sajta sa interaktivnim materijalima i Jutjub-kanala za učenike Bioteme.

Recenzent je udžbenika Biologija za 5, 6, 7 i 8.razred OŠ (Bigz školstvo d.o.o. Beograd, 2017/18/19/20.g.) i Metodičkog priručnika za Biologiju 6.razred (Bigz školstvo d.o.o. Beograd, 2017.g.). Biljana realizuje ugledne časove koji uvek inspirišu kolege da i sami rade na sebi i usavršavaju se. Dobitnica je druge nagrade za rad iz oblasti prirodnih nauka Digitalni čas (Zbornik radova 2019/20.g.); ima više objavljenih radova (ZUOV-Digitalna učionica, 2019.g; Digitalni čas, 2018/19.g.); priznanja za sve nivoe takmičenja; učešća u različitim humanitarnim (Osmeh na dar…) i drugim aktivnostima.

U postupku je za sticanje zvanja pedagoški savetnik – Školska uprava Čačak (2019.g).