dsc 0091 1Prigodnom vešću, Gradska biblioteka iz Čačka poziva sve zaposlene u obrazovanju i vaspitanju, decu i učenike da pogledaju izložbu koja ima i obrazovnovaspitni i sociološki i kulturološki značaj: 
U Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u petak, 8. oktobra, otvorena je izložba „Dečje novine – gigant jugoslovenskog izdavaštva” u saradnji sa Muzejom rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca. Izložba je posvećena jednom od najvećih jugoslovenskih izdavača listova, časopisa, knjiga i stripova za decu i odrasle, čiji je zaštitni znak „dečak u iskoraku napred” osmislio dizajner Rade Rančić. Ovaj program realizovan je u okviru obeleževanja Dečje nedelje u Gradskoj biblioteci. Izložba „Dečje novine – gigant jugoslovenskog izdavaštva” nastala je 2016. godine povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice od nastanka ovog velikog izdavača i predstavlja putovanje kroz mladost jedne generacije. „Dečje novine” nastale su iz literarne sekcije tada jedine osnovne škole u Gornjem Milanovcu.

Nekoliko nastavnika zajedno sa svojim učenicima odlučili su da se kao vannastavnom aktivnošću bave izdavanjem školskog lista. Prvi broj ovih novina izašao je 12. januara 1957. godine, u tiražu od 1.000 primeraka. Osnivač lista, a kasnije i glavni i odgovorni urednik „Dečjih novina” bio je Srećko Jovanović.
Izložbu potpisuje autorski tim u sastavu Tanja Gačić, Ana Cicović i Ana Ranković iz Muzeja rudničko-takovskog kraja, u čije ime se publici obratila Tanja Gačić, istoričar umetnosti i viši kustos Muzeja. U prostoru Galerije Biblioteke izloženo je preko stotinu izdanja „Dečjih novina”, uključujući dobro poznate naslove iz strip-edicije Nikad robom, časopis za mlađe osnovce Tik-tak, licencirana izdanja Diznijevih stripova, knjige i druge publikacije koje su obeležile odrastanja generacija koje su stasavale šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. Pored izdanja izložbu čini i izbor iz dokumentarnog i arhivskog materijala, poput crteža likova strip junaka ili brendiranih starih đačkih torbi.
Izložbu je otvorio Dragan Milovanović Džile, nekadašnji glavni urednik školske redakcije „Dečjih novina” koji je u emotivnom govoru podelio sa prisutnom decom i odraslima sećanja na vreme kada je Gornji Milanovac zahvaljujući „Dečjim novinama” bio u svetu poznat grad iz Jugoslavije.
U programu, koji je sigurnom rukom vodila bibliotekar Jelena Duković, učestvovali su i učenici Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković” Tanasko Đurić, Nikola Baralić, Janko Dmitrović i Jakov Pavlović, uz klavirsku saradnju profesora Aleksandra Popovića.

Gradska biblioteka poziva sve male i velike sugrađane da posete izložbu u prostoru Galerije Biblioteke koja će biti otvorena do kraja oktobra.