Štampa
Pogodaka: 3500
disU OŠ „Vladislav Petković Dis” u Zablaću, 27. maja 2015. godine, u okviru kulturne manifestacije koju organizuje Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” iz Čačka Disovo proleće, uručene su nagrade za najuspešnije litararne radove učenicima  osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga. Na konkurs je pristiglo ukupno 67 radova učenika iz pet srednjih škola, kao i  170 proznih i pesničkih radova učenika iz 21 osnovne škole Moravičkog okruga.

Žiri, u čijem sastavu su bili prof. Nataša Nikolić (Gimnazija „Takovski ustanak”, Gornji Milanovac), prof. Ilinka Ocokoljić (Gimnazija, Ivanjica) i prof. Tatjana Blagojević (Ekonomska škola, Čačak), odlučio je da prvu nagradu za poeziju ponese Aleksa Rajčević, učenik Gimnazije iz Čačka, za pesmu „Amin”.

Druga nagrada pripala je Lazaru Radovanoviću, iz Prehrambeno-ugostiteljske škole, za pesmu „Sanjao sam čudan san”, a treća Kristini Martać, učenici čačanske Gimnazije, za pesmu „Zaborav”. Prvu nagradu za prozu dobila je Natalija Radovanović, učenica Gimnazije u Čačku, za rad „Mari šta drugi misle, pa ćeš zauvek ostati njihov zatočenik”, a drugu nagradu Sofija Mirčetić, učenica  Gimnazije u Ivanjici, za tekst „A po Pavlu i planine da pomeraš, ništa si ako i ljubavi nemaš”. Treća nagrada dodeljena je Aleksandri Stanisavljević, učenici Srednje škole „Dragačevo” u Guči, za rad „Sumatra – ostrvo nade”, i Tamari Aleksić, učenici  Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku, za tekst pod nazivom „Kraljevstvo tame”.

 Žiri nastavnika srpskog jezika: Mila Mutavdžić (OŠ „Sveti đakon Avakum”, Trnava), Nataša Turuntaš (OŠ „Tanasko Rajić”, Čačak) i Marija Veljović (OŠ „Akademik Milenko Šušić”), odlučio je da prvu nagradu za poeziju za mlađi uzrast ponese Branka Disić, OŠ „Tanasko Rajić”, za pesmu „Umorna mama”. Druga nagrada pripala je Anji Gojić, OŠ „Filip Filipović”, za pesmu „Tata”, dok je treće mesto zauzeo Filip Senić, OŠ „Tatomir Anđelić”, za pesmu „Gaša”. Za prozni rad pod nazivom „70 godina pobede nad fašizmom” prvu nagradu osvojila je Darija Koprivica,  OŠ „Milan Blagojević”. Druga nagrada za tekst „Neko ko o meni brine” pripala je Petru Komneniću, a treća Ivani Zatežić,  za rad „Kako sam našao prijatelja”, učenicima iz OŠ „Filip Filipović”.
U oblasti poezije za stariji uzrast prvu nagradu ponela je Bojana Vesković,  OŠ „Filip Filipović”, za „Pobunjeničku pesmu”, a drugu nagradu Irena Vučković, OŠ „Vladislav Petković Dis” iz Zablaća za pesmu „Prva ljubav”.Treće mesto zauzela je Milica Jovanović,  OŠ „Ratko Mitrović”, za pesmu „Zato se ne ljuti majko”. Prvu nagradu za prozni rad „Tražiću ljubav” osvojila je Aleksandra Mečanin,  OŠ „Kotraža” iz Kotraže, a drugu Anastasija Roganović, OŠ „Filip Filipović” za „Priču o rečima”.   Treća nagrada za tekst „Pod Takovskim grmom” pripala je Leni Otašević, OŠ „Tanasko Rajić”.
Osim učenika iz Zablaća i predstavnika Gradske biblioteke i Odbora Disovog proleća, u svečanom programu su učestvovale i učenice iz OŠ „Tatomir Anđelić” iz Mrčajevaca, u pratnji direktora Vesne Jevđenijević, koja je za ovu priliku komponovala muziku za dve Disove pesme.