Štampa
Pogodaka: 2609

   pis Predsednik Skupštine Društva „Vuk Кaradžić”, mr Milunka Mitić, profesor, prosledila je Školskoj upravi Čačak konkursni poziv za učenike srednjih škola:
    Ogranak Vukove zadužbine u Nišu, sa nazivom Društvo za negovanje duhovnih vrednosti  „Vuk Кaradžić” – Niš, poziva učenike srednjih škola na učešće u Svetosavskom konkursu. I ove godine su za njih odabrane dve teme povodom jubilarnih godina značajnih ličnosti iz srpske duhovne kulture i nacionalne istorije. One glase:
1. Lirski dijalog pesnikinje i cara - Tražim pomilovanje, Desanka Maksimović i Zakonik cara Dušana;
2. Govor ljudi, slike društva i krajeva u stvaralaštvu Rastka Petrovića.

 


    Prva tema se vezuje za jubilarnu 120-godišnjicu od rođenja velike pesnikinje i njeno plemenito i humano osećanje, lirski povezano sa statusom srpskog čoveka kroz vekove. Umetnica vodi duhovni dijalog sa Carem povodom njegovog Zakonika, proglašenog pre 670 godina.


    Povod za drugu temu je, takođe, 120 godina od rođenja umetnika reči, Rastka Petrovića, ali i 70 godina od njegove smrti, 1949. Кroz svoje značajno delo Ljudi govore izložio je na nov način slike ljudi, zemlje, uopšte, karakteristike i autentičnu atmosferu jednog drugog kraja. Ovakav literarni vid oblikovanja dela vidna je umetnička novina u putopisima između dva svetska rata.
    Za rad mladih stvaralaca na ovom konkursu dopuštena je svaka tehnika i svaki vid rada, sa uslovom da je pismo ĆIRILIČNO.
    Rok predaje radova je do 20. decembra 2018. godine. Radove slati na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; ili svojim mentorima, profesorima, koji će radove proslediti Ogranku u Nišu.
    Najbolji radovi će se štampati u Srpskom narodnom ilustrovanom kalendarui „Danica”, koju izdaje Vukova zadužbina iz Beograda