medicinska skola kristina gojkovicČlanak za sajt Školske uprave prosleđen iz Medicinske škole

Nakon dodele diplome pobednicima devetog izdanja nagradnog konkursa „Evropski dnevnik 2018/2019“ na Dan Evrope, 9. maja u prostorijama EU info centra u Beogradu, maturantkinja naše škole Kristina Gojković podelila je utiske sa nama.

 „Evropski dnevnik“ je do decembra meseca za mene bio samo naziv jednog u nizu mnogobrojnih konkursa sve do momenta kada smo profesorka i ja odlučile da učestvujemo na istom. Sanja Perovanović, profesorka srpskog jezika i književnosti, jednog dana mi je prišla sa idejom da se prijavimo na ovaj konkurs i da bi na taj način želela da kruniše i simbolično nagradi našu četvorogodišnju pustolovinu koja je trajala što na redovnim časovima što na takmičenjima. a sam, podstaknuta njenom energijom i samom plemenitom inicijativom, prihvatila predlog.

 

Od tada smo se upustile u ozbiljan istraživački i timski rad. Gotovo odmah smo odlučile da pišemo o obrazovanju iz ugla jedne maturantkinje i ugla profesorke. Prihvatanje ovog izazova nije bilo nimalo naivano ,međutim, iskustvo koje posedujemo i kritički nastrojena misao su preovladale i doprinele da nastane izuzetan rad. Motivacija je dolazila od strane profesorke i predstavljala je nepresušan izvor ideja i inpiracije.

U periodu od momenta slanja našeg rada do objave rezultata nismo razgovarale o mogućim ishodima konkursa, jednostavno smo znale da smo zajedničkim snagama pružile maksimum i da, kakvi god rezultati bili, visoko vrednujemo učinjeno. Кonačni rezultati su stigli u aprilu i prve ih je videla upravo profesorka Sanja koja nije krila iskreno oduševljenje i radost. Naravno, velika sreća nije izostala ni kod mene, a najdraže mi je što se trud i rad isplatio. Neću biti skromna da ne spomenem da se na konkurs prijavilo 373 rada pa je velika čast i satisfakcija biti među 12 najboljih. Profesorki dugujem veliku zahvalnost zbog podsticaja i nema reči koje bi to opisale. Ona je pokretač, motivator i pravi primer profesora koji vrednuje rad svojih učenika i želi da ga nagradi.
Naša pustolovina je započela 9. maja u Beogradu kada se obeležavao i Dan Evrope. U veseloj i prijatnoj atmosferi profesorka i ja smo krenule ka Beogradu zajedno sa nagrađenim timom iz Tehničke škole. Pošto smo se smestile u hotel, krenule smo u EU info centar sa ostalim nagrađenim timovima gde nam se obratila zamenica šefa delegacije Evropske unije gospođa Matea Norčič Štamcar. Nakon njenog govora, uručena nam je diploma i bili smo slobodi da gospođu Mateu pitamo šta god želimo, zatim smo dobili slobodno vreme. Oko šest časova smo se okupili u holu hotela i krenuli u Кombank Dvoranu gde se odvijala svečanost povodom Dana Evrope. Tu su bili izloženi naši radovi i imali smo priliku da ih prezentujemo zvanicama kao i premijerki Republike Srbije Ani Brnabić i šefu delegacije Evropske Unije NJ.E. Semu Fabriciju. Pre prezentovanja radova, gostima se obratio lično predsednik Aleksandar Vučić kao i NJ.E. Sem Fabrici. Nakon ovog formalnog dela, došlo je vreme zabave i opuštanja. U sali su organizovani koncerti na izuzetan način. Imali smo priliku da uživamo uz orkestar „Muzika nade“ koji je izvodio kompozicije Žorža Bizea, Pjetra Maskanija, ali i da u ovom aranžmanu slušamo narodne pesme poput “Gusta mi magla”, “Ajde Jano” , “Đelem,đelem”. Potom je usledio koncert legendarnog Bajage koji kao i uvek svojom muzikom unese igru i radost među publikom. Narednog jutra krenule smo natrag u Čačak, a do osmog jula i putovanja u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju se odjavljujemo noseći sa sobom divne uspomene.

Kristina Gojković, maturant Medicinske škole Čačak

 “Na mladima svet ostaje”, reči su zamenice šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matee Norčič Štamcar, a mi, njeni profesori, verujemo da će Kristina Gojković uticati na budućnost na koju ćemo  biti ponosni.