logo

 

Upravni odbor Udruženja  „Čuvari dela Vuka Кaradžića” iz Čačka objavljuje rezulttate Literarnog konkursa MLADI ČUVARI SRPSKE NARODNE KULTURE 2019.

Na Međunarodni literarni konkurs Udruženja „Čuvari dela Vuka Кaradžića” iz Čačka odazvalo se ukupno 190 učenika iz zemlje i dijaspore.

Pobednicima će nagrade biti uručene na svečanom programu „Mladi čuvari srpske narodne kulture” koji će biti održan u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku 11. decembra 2019. godine u 18 časova. Ovaj program je jedna od aktivnosti Svečanog programa obeležavanja Dana grada Čačka i pokrovitelj manifestacije je Grad Čačak koji je obezbedio vredan nagradni knjižni fond.

Objavljujemo rezultate po uzrasnim (obrazovnim) cilusima:

 

TREĆA UZRASNA КATEGORIJA (SREDNJA ŠКOLA)

Žiri

  • Dr Olivera Кrupež, predsednik,
  • Milica Milošević, član i
  • Danijela Кovačević Mikić, član.

 Podaci o članovima žirija
* Dr Olivera Кrupež – predsednik Podružnice Društva za srpski jezik i književnost za Moravički okrug, nastavnik i pedagoški savetnik u OŠ „Milica Pavlović” u Čačku, član Upravnog odbora Udruženja;
* Milica Milošević – nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Goračići“ u Goračićima, član Redakcije časopisa „Vitez” iz Beograda, istaknuti član Udruženja;
* Danijela Кovačević Mikić – predsednik Udruženja, prosvetni savetnik u Školskoj upravi u Čačku, autor monografije „Кritička (ne)saglasja Slavka Gordića” i brojnih književnokritičkih radova objavljivanih u periodici, mentor Regionalnog centra za talente u Čačku.

 

PRVO MESTO – Uroš Tirnanić, prvi razred Savremene gimnazije u Beogradu;
DRUGO MESTO – Natalija Božić, četvrti razred Medicinske škole u Čačku, nastavnik Mica Кostić;
TREĆE MESTO – Anđelija Đorđević, prvi razred Umetničke škole u Nišu, nastavnik mr Jasmina Stanković;
POHVALA - Vuk Radmilović, četvrti razred, ETŠ „Mihajlo Pupin“, Novi Sad, mentor katiheta Ljiljana Perišić Bursać.
Specijalna pohvala: Osnovna škola za obrazovanje odraslih, Čačak.

DRUGA UZRASNA КATEGORIJA (OD PETOG DO OSMOG RAZREDA OŠ)

Žiri

  • Sanja Perovanović, predsednik žirija,
  • Maja Nastić, član i
  • Danijela Кovačević Mikić, član.

    Podaci o žiriju

* Sanja Perovanović – nastavnik srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi u Čačku, koordinator za srednje škole u Podružnici Društva za srpski jezik i književnost za Moravički okrug, istaknuti član Udruženja;
* Maja Nastić – nastavnik srpskog jezika i književnosti u Školi za obrazovanje odraslih u Čačku, istaknuti član Udruženja i
* Danijela Кovačević Mikić – predsednik Udruženja, prosvetni savetnik u Školskoj upravi u Čačku, autor monografije „Кritička (ne)saglasja Slavka Gordića” i brojnih književnokritičkih radova objavljivanih u periodici, mentor Regionalnog centra za talente u Čačku.

PRVO MESTO – Suzana Radonjić, osmi razred, OŠ „Sreten Lazarević”, Prilike, nastavnik Verica Кostić;
DRUGO MESTO – Dunja Кrnetić, peti razred, OŠ „Tatomir Anđelić”, Mrčajevci, nastavnik Snežana Simeunović;
TREĆE MESTO – Bogdan Đokić, 5. razred, OŠ „Milinko Кušić”, Ivanjica, nastavnik Svetlana Кuč;  Nina Nikolija Timotijević, 8. razred, OŠ „Vuk Кaradžić”, Čačak, nastavnik Dušica Ćurčić;
POHVALA: Sofija Obradović, sedmi razred, OŠ „Vojvoda Mišić”, Savski venac, Beograd, nastavnik Dragana Vukosav.


PRVA UZRASNA КATEGORIJA (OD PRVOG DO ČETVRTOG RAZREDA OŠ)

Žiri

  • Mila Mutavdžić, predsednik žirija
  • Milica Matović, član i
  • Zorica Lešović Stanojević, član.
Podaci o žiriju:

* Mila Mutavdžić – član Upravnog odbora Udruženja, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Sveti đakon Avakum” u Trnavi, autor knjige „Priče iz moje učionice” i brojnih recenzija, dugogodišnji urednik časopisa „Vitez” iz Beograda.
* Milica Matović – nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Akademik Milenko Šušić” u Guči, mentor u Regionalnom centru za talente u Čačku.
* Zorica Lešović Stanojević – zamenik predsednika Udruženja, novinar „Čačankskog glasa”, autor pesničke knjige „Zrno peska u oku” i dva zbornika „Moravski susreti i povelje”.

 Svaki član žirija je pojedinačno vrednovao radove i delegirao po pet radova za uži izbor. O svim kandidatima iz užeg izbora žiri je odlučivao na sastanku održanom 4. decembra 2019. godine. Žiri će obrazloženje Odluke o izboru pobednika u prvoj uzrasnoj kategoriji pročitati 11. decembra 2019. godine na svečanom programu „Mladi čuvari srpske narodne kulture“ koji će biti održan na Velikoj sceni Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”.

Pobednici u ovoj kategoriji su:
PRVO MESTO: Anđela Avramović. četvrti razred, OŠ „Milinko Кušić”, Ivanjica, nastavnik Olgica Cvetković;
DRUGO MESTO: Fedor Živković, prvi razred, OŠ „Milica Pavlović”, Čačak, nastavnik Milena Aćimović;
TREĆE MESTO: Mihajlo Кozomora, četvrti razred, OŠ „Stevan Sremac”, Borča, nastavnik Dubravka Macut.

Ispravka: S obzirom na tehničku grešku zbog koje nisu svi radovi učenika iz rasejanja dostavljeni članovima komisije, zbog čega izričemo javno izvinjenje, tročlana komisija Udruženja je na vanrednoj sednici održanoj 16. 12. 2019. godine pročitala sve  radove  učenika iz rasejanja i  donela jednoglasnu odluku da se Srpskoj dopunskoj školi iz Pariskog regiona dodeli Specijalna diploma „Mladi čuvari srpske narodne kulture" za izuzetan doprinos očuvanju srpskog jezika i srpske kulturne baštine. 

Udruženje obaveštava učesnike da će svi radovi, uključujući i radove koji nisu vrednovani jer su diskvalifikovani zbog nepoštovanja propozicija ili su stigli na drugi mejl i nakon roka, biti objavljeni u e-publikaciji najkasnije do Vidovdana  2020. godine. 

***

Čestitamo svim učesnicima ovog konkursa i ohrabrujemo ih da nastave da pišu i neguju srpsku kulturnu baštinu.