porodica 500x320Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je danas konkurs na temu  „Moja porodica – moja sloboda”,  na kome mogu učestvovati svi učenici osnovnih i srednjih škola, kao i učenici koji pohađaju nastavu po posebnom programu obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u dopunskim školama u inostranstvu.

Cilj Кonkursa je podsticanje kreativnog izražavanja učenika, vidljivost i promocija učeničkog stvaralaštva u različitim oblastima kreativnih industrija.

Učesnici Кonkursa svoje radove treba da pošalju u digitalnom formatu mejlom na elektronsku adresu:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Кonkurs je otvoren do 15. maja 2020. godine, a prijave pristigle nakon isteka ovog roka neće biti uzete u razmatranje.

Učenici mogu poslati radove u pet kategorija:

 

  • Literarno delo – esej, pesma, priča, literarno delo u slobodnoj formi, dužina do 2 strane, font 12;
  • Likovno delo – slobodan izbor tehnike rada uz mogućnost kombinovanih tehnika;
  • Fotografija– tehnika slobodna, kolor ili crno/bela, format JPEG;
  • Muzičko delo – audio-snimak kompozicije, slobodan izbor muzičkog žanra u trajanju do 5 minuta;
  • Videо-zapis – kratki igrani, kratki dokumentarni ili kratki animirani film u trajanju do 5 minuta, format MP4.
    U prve tri kategorije predviđeno je individualno učešće učenika, dok je u 4. i 5. moguće individualno ili grupno učešće, a grupa može biti i čitavo odeljenje.

Učesnici Кonkursa podnošenjem konkursne dokumentacije daju saglasnost da organizatori Кonkursa zadržavaju konkursne radove, kao da i mogu da ih koriste u daljim aktivnostima (publikovanje, emitovanje, putujuće izložbe, radionice i dr.). Učešće na Кonkursu je besplatno i dobrovoljno. Učestvovanjem u ovom Кonkursu česnici u celosti prihvataju ova pravila.

U svakoj kategoriji biće izabrani pobednički radovi, i to: pobednik za svaku konkursnu kategoriju u okviru prvog ciklusa osnovnog obrazovanja; pobednik za svaku konkursnu kategoriju u okviru drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i pobednik za svaku konkursnu kategoriju u okviru srednjeg obrazovanja . Način vrednovanja i rangiranja radova utvrdiće Кonkursna komisija. Rezultati Кonkursa i informacije o nagradama zvanično će biti objavljene početkom juna 2020. na sajtu www.mpn.gov.rs