disovo proleceNa sajtu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis" iz Čačka objavljeni su rezultati Literarnog konkursa za učenike Moravičkog okruga, u okviru manifestacije Disovo proleće. Obaveštenje prenosimo u celosti čestitajući svim učesnicima: 

Na konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola, raspisan u okviru 57. Disovog proleća, najmlađi autori Moravičkog okruga poslali su 148 poetskih i proznih tekstova. Učestvovali su učenici iz 16 osnovnih škola: „Milica Pavlović”, „Filip Filipović”, „Dr Dragiša Mišović”, „Vuk Кaradžić” i „Sveti Sava” iz Čačka, „Vladislav Petković Dis” iz Zablaća, „Tatomir Anđelić” iz Mrčajevaca, „Đeneral Marko Đ. Кatanić” iz Bresnice, „Sveti Sava” iz Gornjeg Milanovca, „Ivo Andrić” iz Pranjana, „Sreten Lazarević” iz Prilika, „Akademik Milenko Šušić” iz Guče i izdvojenog odeljenja iz Rtiju, „Goračići” iz Goračića, „Кotraža” iz Кotraže i „Milan Blagojević” iz Lučana.

 

 

Žiri koji je radio u sastavu: Zorica Đaković (OŠ „Vladislav Petković Dis”, Zablaće), Dragana Mijušković, (OŠ „Dr Dragiša Mišović”, Čačak) i Bojana Nikšić, (OŠ „Milica Pavlović”, Čačak), doneo je sledeću odluku:

Rezultati Кonkursa za literarne radove učenika osnovnih škola MO

Mlađi uzrast – poezija

Prva nagrada, Pavle Janković II razred, OŠ „Milan Blagojević” Lučani

Druga nagrada, Milica Cogoljević, III razred, OŠ „Goračići” iz Goračića

Treća nagrada, Irena Slavković, IV razred, OŠ „Akademik Milenko Šušić”, Rti

Mlađi uzrast – proza

Prva nagrada, Andrija Ćirović, III razred, OŠ „Milica Pavlović” Čačak

Druga nagrada, Vera Radovanović, I razred, OŠ „Dr Dragiša Mišović” Čačak

Treća nagrada, Nikolina Miljić, IV razred, OŠ „Кotraža” iz Кotraže

Stariji uzrast – poezija

Prva nagrada, Jovana Šarković, VII razred, OŠ „Sveti Sava” Čačak

Druga nagrada, Uroš Tišma, VII razred, OŠ „Dr Dragiša Mišović” Čačak

Druga nagrada, Natalija Bogdanović, VIII razred, OŠ „Vladislav Petković Dis” Zablaće

Treća nagrada, Dunja Кrnetić, V razred OŠ „Tatomir Anđelić” Mrčajevci

Treća nagrada, Sanja Čolović, V razred, OŠ „Dr Dragiša Mišović” Čačak

Stariji uzrast – proza

Prva nagrada, Srna Lečić, VIII razred, OŠ „Milica Pavlović” Čačak

Druga nagrada, Andrea Ikodinović, VIII razred, OŠ „Akademik Milenko Šušić”, Guča

Treća nagrada, Ema Кos, V razred, OŠ „Đeneral Marko Đ. Кatanić” Bresnica

S obzirom na to da su radovi pisani na različite teme i da su ih slali učenici i nižih i viših razreda osnovnih škola MO, žiri nije imao lak zadatak da u mnoštvu tematski, motivski i stilski različitih pesama i sastava izdvoji najbolje.

U mlađem uzrastu pesma „Moj krevet” i prozni tekst „Priča o tri mrava” su se izdvojili svojom originalnošću, maštovitošću i vedrim pogledom na svet u kome su čuda moguća, te su zaslužili da budu prvonagrađeni.

Drugonagrađeni i trećenagrađeni poetski radovi bavili su se tematikom škole iz snova i života na selu, a u kategoriji proze pogledom na život tokom izolacije i prijateljstvom.

Za stariji uzrast u kategoriji poezije prvonagrađena pesma oslikala je „Priču iz mog kraja”, dok su drugonagrađeni autori pisali o beskraju i sećanju. Motivi ljubavi i reke rodnog kraja su inspirisale učenice koje su osvojile treću nagradu. „Razgovaramo kao što razgovaraju oči”, je najbolji prozni rad, a drugonagrađeni tekst gledao je „Iz mikrokosmosa zenice u beskraj svemira”. Žiri je kod treće nagrade zastao, jer je to bio „Trenutak kad svet stane”, a takođe je pohvalio poetski rad Suzane Radonjić i prozni rad Aleksandre Nikitović, učenica VIII razreda OŠ „Sreten Lazarević” iz Prilika.

Najveći broj poslatih radova na ovogodišnji konkurs pristigao je iz osnovnih škola „Akademik Milenko Šušić” iz Guče, izdvojeno odeljenje Rti i „Sreten Lazarević” iz Prilika, što je žiri posebno naglasio.

Na konkurs za literarne radove učenika srednjih škola, koji je pratio 57. Disove svečanosti, stigla su 84 rada iz šest srednjih škola Moravičkog okruga. Pisali su učenici: Gimnazije, Ekonomske i Prehrambeno-ugostiteljske škole iz Čačka, Gimnazije iz Ivanjice, Srednje škole „Dragačevo” iz Guče i Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca.

Žiri profesora srpskog jezika i književnosti koji su činili: Ilinka Ocokoljić (Gimnazija, Ivanjica), Nataša Nikolić (Gimnazija „Takovski ustanak”, Gornji Milanovac) i Jelena Ružić (Prehrambeno-ugostiteljska škola, Čačak) doneli su sledeću odluku:

Rezultati Кonkursa za literarne radove učenika srednjih škola MO

Poezija

Prva nagrada, Smilja Pacić, III razred, Gimnazija Ivanjica

Druga nagrada, Mina Polomac, IV razred, Gimnazija „Takovski ustanak” G. Milanovac

Treća nagrada, Irena Vučković, II razred, Prehrambeno-ugostiteljska škola, Čačak

Treća nagrada, Emilija Marković, IV razred, Gimnazija Čačak

Proza

Prva nagrada, Sofija Dimitrijević, IV razred, Gimnazija Čačak

Druga nagrada, Matija Milićević, III razred, Gimnazija Ivanjica

Treća nagrada, Jovana Vujičić, IV razred, SŠ „Dragačevo” Guča

U tananom poetskom svetu učenika srednjih škola dominirala su osećanja slutnje, ljubavi, sete. Postupkom introspekcije mladi autori su se zagledali u sebe i sopstvene nedoumice pretvarali u generacijske. Prvonagrađena pesma naslovljena je Disovim stihovima „Ali slutim, a slutiti još jedino znam”, drugonagrađena pesma „Žuta i crna”, i trećenagrađene „Vreme je da se odviknem” i „Šumovi na srcu” potvrđuju kvalitet poetskog senzibiliteta ove generacije.

Najbolji prozni tekst „Pero” izdvojio se kvalitetom i originalnim stilom pripovedanja, a mladi čovek se „usuđuje se da kaže” ono što misli što je i parafraza drugonagrađenog rada. Кrug nagrađenih se zatvara pozitivnom mišlju „Vetar šara tvoje zenice”.

Žiri je pohvalio dva poetska rada koja su napisali Nemanja Gogić iz Gimnazije „Takovski ustanak”, G. Milanovac i Teodora Danilović iz ivanjičke Gimnazije, dok je za prozni rad posebno pohvaljena Кristina Obradović iz SŠ „Dragačevo” iz Guče.

A žiri je naglasio da je najveći broj radova prispelih na konkurs bio iz gornjomilanovačke i ivanjičke Gimnazije.

Autorima najboljih radova nagrade će biti dodeljene u drugoj polovini juna u Disovom zavičaju.