1слU ponedeljak, 21. 3. 2022. godine u OŠ „Milan Blagojević“ Lučani održana je radionica na temu: „Izrada pedagoškog profila, IOP-a 2 i IOP-a 3, za učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola iz Lučana i Ivanjice. 
Radionicu su realizovale savetnice - spoljnje saradnice Školske uprave Čačak za oblast inkluzivnog obrazovanja: Vesna Čeganjac-defektolog  iz ŠOSO “1. novembar” Čačak i Milica Karanac-psiholog iz OŠ “„Milan Blagojević“ Lučani.
Kako je aktivnost održana 21. marta na Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, savetnice - spoljnje saradnice su podsetile učesnike da je Daunov sindrom jedan od najčešćih hromozomskih poremećaja kod ljudi. Istakle su da može da se javi u svakoj porodici, rasi ili socijalnoj grupaciji, a osobe koje imaju Daunov sindrom na 21. paru hromozoma umesto dva, imaju tri hromozoma. U Srbiji nema precizne evidencije o broju osoba koje imaju Daunov sindrom, ali se procenjuje da ih je oko 3.500 (odrasli i deca).
трецаCilj radionice je bio osnaživanje nastavnika u radu sa decom sa različitim obrazovnim potrebama, kao i podrška u izradi pedagoške dokumentacije. Kroz interaktivan rad i podršku spoljnjih saradnika nastavnici su imali mogućnost da aktivno učestvuju u izradi pedagoškog profila, kao i da planiraju korake u izradi individualnog  obrazovnog plana.
U radionici je učestvovalo 32 nastavnika koji su u završnom delu aktivnosti izneli svoje pozitivne utiske u kojima su najviše istakli koliko im je značajno to što su imali mogućnost da kroz praktičan rad razreše sve dosadašnje dileme, koje se odnose na izradu IOP dokumentacije.
Radionica je ispraćena i od predstavnika Školske uprave Čačak, Slađane Parezanović-rukovodioca i Rade Karanac-prosvetnog savetnika. 
 

U narednom periodu savetnice su planirale da realizuju istu aktivnost za  predstavnike osnovnih i srednjih škola iz Čačka i Gornjeg Milanovca.