incest trauma
Za predškolske ustanove, osnovne i srednje škole su pripremljeni Obrazovni paketi za ucenje o temi seksualnog nasilja nad decom. 
Ovim korakom od sada deca i mladi u Srbiji uče o temi seksualnog nasilja nad decom kroz redovan postojeći nastavni plan i program od vrtića, preko osnovne do srednje škole.
 
Specifičnost Obrazovnih paketa jeste da tokom redovnog školovanja svojim sadržajem prate korak po korak dete koje će od sada o temi učiti pocev od svoje treće do osamnaeste godine, kao i da iz razreda u razred ‘dočekuju’ decu koja nisu do ovog trenutka imala prilike da uče o temi seksualnog nasilja.
 
Za osnovne i srednje skole, izradjeni su sadrzaji u okviru 10 redovnih predmeta: Srpski jezik, Svet oko nas, Priroda i drustvo, Fizičko vaspitanje i školski sport, Muzičko vaspitanje, Gradjansko vaspitanje, Biologija, Sociologija, Ustav i prava gradjana i Psihologija.
 
Uz to, deo izradjenih resursa je posvećen primeni na času odeljenjskog starešine, za osmišljavanje školskih akcija i akcija u lokalnoj zajednici.
 
Obrazovni paketi imaju u sebi integrisane sledeće teme: rodne uloge, razlicitosti i seksualno nasilje nad decom. Namenjeni su da iz njih jednako uce osoblje vrtića i skola, roditelji/staratelji i deca. Obezbedjuju znanja o prepoznavanju i reagovanju na seksualno nasilje, o sprečavanju seksualnog nasilja i intervenciji koju je neophodno preduzeti kad dete obelodani da je izloženo seksualnom nasilju. Jer, kad ova znanja nisu od najmladjeg uzrasta sticana, deca su laka meta za počinioce. Naglasak je na seksualnom nasilju u porodici.
 
STRUČNO UPUTSTVO ZA PRIMENU OBRAZOVNIH PAKETA preuzmite ovde.
 
 
1. Obrazovni paket za predskolske ustanove, roditelje i staratelje
 
2. Slajdovi uz Obrazovni paket za predskolske ustanove
 
3. Obrazovni paket za osnovne i srednje skole
 
4. “Zdravi izbori za decu” – Komplementaran resurs Obrazovnim paketima za predskolske ustanove i skole
 
Video snimak Javnog predstavljanja Obrazovnih paketa 18. novembra 2016. je dostupan na 

https://youtu.be/auQQFK2uEDk (1. deo) i  https://youtu.be/O34RPDQr-ss (2. deo).

Izradu Obrazovnih paketa su podrzali Canada Fund, Rekonstrukcija Zenski fond i World of Children Award.

Na Evropski dan zastite dece od seksualnog nasilja, 18. novembra 2016., Incest Trauma Centar – Beograd je u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja odrzaoJavno predstavljanje Obrazovnih paketa za ucenje o temi seksualnog nasilja nad decom namenjenih vrticima, osnovnim i srednjim skolama u Srbiji.