Štampa
Pogodaka: 3248

tehnička 3

Vršnjačko nasilje, netolerancija i diskriminacija u školama i van njih je problem sa kojim se udruženo moraju boriti država, obrazovne institucije i roditelji.

Rešavanje ovih problema je jedan od najvećih izazova za obrazovne institucije 21. veka. 

U okviru projekta Užičkog centra za prava deteta "Jačanje uloge učenika i nastavnika u prevenciji diskriminacije i promociji interkulturalnih vrednosti u školama", pokrenuta je aktivnosti pod nazivom "Upoznajmo bolje jedni druge".

Učenici i nastavnici Tehničke škole iz Čačka su planirali niz preventivnih aktivnosti kako bi se učenici družili i upoznali, a ujedno i delovali na sprečavanju vršnjačkog nasilja, diskriminacije i prevazišli stereotipe i predrasude koje postoje među učenicima. Iskustva drugih škola pokazala su da se ovi oblici ponašanja dece često manifestuju van škole, na ulici, u parkovima i drugim javnim prostorima u kojima učenici provode slobodno vreme. 

Razvijanjem međusobnih odnosa koji počivaju na toleranciji, razumevanju i poštovanju ovaj problem bi se mogao prevazići. Jedan od načina je da se organizuju vannastavne aktivnosti na kojima će se učenici bolje upoznati i pokazati svoje veštine i mogućnosti van učionice. Cilj je da se što više učenika uključi i da se na taj način među njima razviju što bolji odnosi i umanji mogućnost pojave konflikata, netolerantnog ponašanja, vršnjačkog nasilja čime se prevazilaze stereotipi i predrasude. 

Nastavnik Milun Janković je sa učenicima zanatskih odeljenja III/5 i I/5 u petak 30.3.2017. godine započeo niz aktivnosti čiji je cilj da učenici upoznaju jedni druge, da se prevaziđu predrasude i tako u najboljem svetlu pokažu učenici koji uče zanat koliko su vredni, spretni i sposobni majstori. Prva u nizu od planiranih aktivnosti je zajedničko farbanje dela ograde školskog dvorišta. Očekujemo da će se akcija proširiti i na druga odeljenja kako bi se ostvario postavljeni cilj.

Tehnička škola Čačak