trgovina prirucnikDana, 17. januara 2018. u okviru aktivnosti unutar ustanove profesorka Sanja Popović organizovala je predavanje na temu “Trgovina ljudima”.

Predavač je bila Dubravka Aksentijević, šef odseka za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima u Policijskoj upravi Čačak.

Tribini su prisustvovali učenici Medicinske škole, nastavnici, psihološko – pedagoška služba i direktorka škole.

Pitanja koja su obrađena na tribini su: ko može postati žrtva trgovine ljudima, kako izgleda proces trgovine (vrbovanje, tranzit, eksploatacija, dužničko ropstvo), da li postoji izlaz iz lanca trgovine ljudima, podrška žrtvama trgovine ljudima i mnoga druga.Svake godine, hiljade muškaraca, žena i dece padnu u ruke trgovaca ljudima, u svojim zemljama i inostranstvu.

Svaka zemlja u svetu je pogođena trgovinom ljudima. Trgovina ljudima je zločin protiv čovečnosti. Ona podrazumeva sve one situacije kada neko zloupotrebljava životne okolnosti u kojoj se jedna osoba nalazi i primorava je da radi za njega i u njegovom interesu. Pri tom taj neko ne vodi računa o osećanjima osobe koju iskorišćava, ne poštuje njena ljudska prava i ne vodi računa o teškim posledicama koje situacija eksploatacije ima na zdravlje, duševni mir i porodicu osobe koju eksploatiše.

Trgovina ljudima je krivično delo. To znači da onaj ko trguje ljudima i njihovim radom krši zakon. On krši zakon svoje zemlje, ali i brojne međunarodne zakone, konvencije i protokole.

Tribina je doprinela razvijanju osetljivosti i razumevanja ovog veoma ozbiljnog nasilja nad decom i mladima i kriminalnog dela, kako kod prisutnih nastavnika tako i kod učenika.

Ovom prilikom upućujemo nastavnike na Prirucnik-Zastita-ucenika-od-trgovine-ljudima.

Članak koji je 2016. godine na Sajtu školske uprave objavila prosvetni saradnik Rada Karanac, Indikatori za preliminarnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima u obrazovanju.

Svoje utiske sa predavanja podelila je prof. Sanja Perovanović i možete ga pročitati na LINKU.