Štampa
Pogodaka: 1863

vodicMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa UNICEF-om i Centrom za interaktivnu pedagogiju izdalo je priručnik „Ka sigurnom i podsticajnom školskom okruženju

Priručnik ističe značaj škole kao zajednice koja uči, u kojoj se neguju vrednosti na kojima počiva sigurno i podsticajno okruženje za razvoj i učenje. Da bi se izgradilo bezbedno i podsticajno okruženje za učenike, njihove roditelje, kao i sve zaposlene u školi neophodna je saradnja i angažovanje svih zaposlenih, doslednost u poštovanju pravila i normi ponašanja, briga i posvećenost svakom detetu uz dobru saradnju unutar škole.

Važno je da škola sistematski planira, prati i radi na unapređivanju školske kulture u cilju međusobnog uvažavanja, prihvatanja različitosti i konstruktivne saradnje između svih aktera. Među ključnim aktivnostima škole, istaknut je značaj kontinuiranog sprovođenja preventivnih aktivnosti koje doprinose poželjnim oblicima ponašanja i zaštiti od nasilja i diskriminacije.

Vodič predstavlja rezultat iskustva zaposlenih u školama, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF-a i civilnog sektora. Takođe, Vodič predstavlja i integrisanje znanja, iskustva i resursa nastalih tokom realizacije i evaluacije programa „Škola bez nasilja“.

Kako ističu autori priručnika „Ovo je Vodič ka zajedničkoj viziji svih škola u Srbiji: razvijamo se kao zajednica u kojoj se svako dobro oseća, učenje se odvija u prijatnoj i podsticajnoj sredini punoj radosti i zadovoljstva, poštujemo se i uvažavamo, pokazujemo da možemo lepše i uspešnije“.

Priručnik je nastao u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II“ koji realizuju UN Women, UNFPA UNDP u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. Projekat se sprovodi uz podršku Vlade Švedske. Projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II“ je usmeren na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjavanju nasilja nad ženama u Srbiji.

Priručnik preuzmite OVDE.

 

Izvor: MPNTR