rozeKako je u Moravičkom okrugu obeležen Dan roze majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, svedoče izveštaji iz tri škole:

1. Nizom aktivnosti učenici OŠ „Stepa Stepanović“ obeležili su Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja pod nazivom „Dan roze majica“.
Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se svake poslednje srede meseca februara u mnogim zemljama sveta. Prihvaćen je 2007. godine, nakon događaja u jednoj kanadskoj provinciji, gde je učenik jedne škole došao obučen u roze majicu. Grupa vršnjaka počinila je brutalno nasilje nad njim, ne znajući da je dečak tim činom podržao svoju teško obolelu majku od karcinoma.  Sutradan su svi njegovi drugovi obukli roze majice u znak podrške i kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Time je roze majica postala zaštitni znak, kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje.

 

Cilj obeležavanja „Dana roze majica“ je podizanje svesti učenika o problemu vršnjačkog nasilja i ukazivanje na značaj tolerancije, empatije, poštovanje prava i različitosti, razvijanje saradnje i osnaživanje za nenasilnu komunikaciju i nenasilno rešavanje konflikata.
Učenici naše škole su obeležili ovaj dan različitim aktivnostima u vidu nošenja roze majica, radionica, prezentacija i panoa sa porukama protiv nasilja.
Nasilje, bilo kojeg oblika, nema opravdanje i kao takvo nema mesto u društvu, pa tako ni u našoj školi. Zajedno smo poručili da želimo školu bez nasilja i poslali snažnu poruku – STOP NASILJU!  (Izveštaj poslao Tim za školski marketing)

2. Dan roze majica je obeležen i u OŠ „Ratko Mitrović" u Čačku. Objaviljujemo njihov izveštaj: 

- Međunarodni Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

- Izveštaj iz izdvojenih odeljenja

 Fotografije su dostupne na ovom linku: https://drive.google.com/file/d/1yciqbw_LYbtxP_Cq6dJATYGjOddLUA-O/view

3. U OŠ „Vuk Кaradžić” u Кaoni, 24. 2. 2021. godine, obeležen je „ Dan rozih majica", povodom prevencije  vršnjačkog nasilja. U skladu sa epidemiološkom situacijom pedagog škole je održao predavanje učenicima prvog i drugog ciklusa, nakon čega je usledila debata o vršnjačkom nasilju. Radioničarskim radom, učenici prvog ciklusa su izradili panoe koji sadrže poruke prevencije u borbi protiv nasilja. Učenici drugog ciklusa su, simbolično sa epidemijom u kojoj smo se našli, izradili maske na kojima su istaknute poruke koje mogu poslužiti za rešavanje nekog problema. Zajedno smo došli do zaključka da se putem razgovora, tolerancijom i razumevanjem mogu prevazići konflikti. U aktivnostima su učestvovali i učenici izdvojenog odeljenja u Milatovićima. / Milena Leković, pedagog