skola 4Ove godine Dečija nedelja se obeležava po sloganom „Dete je dete da ga volite i razumete“.

Inspirisani tim sloganom, zaposleni u izdvojenom odeljenju OŠ „Tanasko Rajić“ u Trbušanima, brojnim aktivnostima su obeležili Dečiju nedelju.

U utorak  5.10.2021. godine, u organizaciji svojih učitelja, deca su posetila manastir Nikolje u Ovčar Banji. Do tamo i nazad išli su vozom, zatim pešačili i planinarili po klisuri, dok nisu stigli u manastir gde su ih lepo dočekale i ugostile monahinje.

skola 3Korelacijom kroz više nastavnih predmeta i sadržaja, podsetili su se i naučili nešto novo; jer deca najbolje pamte na očiglednom primeru i kroz igru. Uverili su se da je zaista naš kraj bogat prirodnim bogatstvima i da ih treba čuvati i negovati. Ponosni što imaju „Malu srpsku Svetu  Goru“ vratili su se u školu.

U četvrtak  7.10.2021. godine, đaci 1/6 odeljenja sa svojom učiteljicom Dubravkom Novaković posetili su OŠ „Božo Tomić“ u Prijevoru.
Prva aktivnost bila je radionica „Folklor i narodna tradicija“ koju je vodila učiteljica Dubravka. Pričom o prirodnim materijalima, starim zanatima, životu u prošlosti…, prezentovala je deo po deo muške i ženske nošnje i obukla šestoro đaka kako bi prikazala pravilno oblačanje iste, a deca doživela – kakav je osećaj biti obučen u narodnu nošnju.

Za sam kraj ostavila je folklor- par šumadijskih koraka: Moravac, Ja brdom, Divna, Kačerac… Kada su folklorni koraci savladani na razbrajanje, usledila je muzika i igra.Sva deca su formirala veliko zajedničko kolo koje su krasili osmesi i zadovoljstvo na dečijim licima.skola 1

Za kraj posete u fiskulturnoj sali  je  organizovana sportska aktivnost  „Poligon sa preprekama“  koju su organizovale učiteljice iz Prijevora Verica Dragićević i Svetlana Đorđević.
 
U petak 8.10.2021. godine, bili smo domaćini gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“

Bibliotekari dečjeg odeljenja  Marija Lazić i  Aleksandar Vukajlović, održali su u našoj školi radionicu pod nazivom „Od čitanja se raste“. U cilju popularizacije i negovanja pozitivnih emocija prema knjizi i čitanju, deca su se upoznala sa načinom rada biblioteke, pravilima korišćenja knjiga i saznali kako mogu da se učlane u istu. Prezentovani su im neki od naslova, pročitane pojedine priče i basne i organizovan kviz znanja „Bibliogenijalac“.

 

Učiteljice iz IO u Trbušanima.