Štampa
Pogodaka: 834

3U petak 5.11.2021. godine je u OŠ ”Tatomir Anđelić” u Mrčajevcima je održan zajednički sastanak za članove Saveta roditelja na temu prevencije vršnjačkog nasilja u školi, odnosno preventive uloge roditelja, pod nazivom "Dragi roditelji, uključite se!"

Predavanje su održali savetnice - spoljne saradnice za zaštitu od nasilja u Školskoj upravi u Čačku: Nataša Vujadinović, pedagog osnovne škole ,,Branislav Petrović" iz Slatine i Milka Karaklajić psiholog iz osnovne škole ,,Milenko Kušić" iz Ivanjice. Cilj sastanka bila je analiza stanja i rizika i planiranja konkretnih načina uključivanja roditelja u preventivne aktivnosti i isticanje značaja i potrebe zajedničkog i usklađenog delovanja škole, porodice i lokalne zajednice u nastojanju da se smanji nasilje u školama.

Cilj je u potpunosti ispunjen. Roditelji su bili zainteresovani, sa puno konkretnih predloga u toku diskusije. Značajno je i iskustvo koje su kolege iz spoljašnje zaštitne mreže, zaposlene u PU u Čačku, Centru za socijalni rad u Čačku i u Školskoj upravi u Čačku podelile sa svim prisutnim i dali svoja zapažanja i preporuke.

1Neki od zaključaka sastanka su: 

* uloga roditelja je da uđu u suštinu razloga za nasilno ponašanje i da pomognu svom detetu da uspostavi kontrolu u izazovnim situacijama;

* da uvek i bez odlaganja reaguje na sva agresivna i nasilna ponašanja, pre nego što se «rasplamte»;

*da se usmere na vrline i snage deteta.

* da ne naglašavaju samo što nije dobro, već da svaki dan pohvale sve je što je dobro urađeno, a posle toga popričaju o onome što može biti još bolje...

Sastanku su pored predstavnika Saveta roditelja i predstavnika škole, prisustvovali i učestvovali u diskusiji Rada Karanac - Školska uprava iz Čačka, Vladeta Đurđić - Centar za socijalni rad iz Čačka, predstavnici Policije iz Čačka - Nevena Starčević i Aleksandar Jelić. 

Sastanak sa istom temom, istim predavačima i ciljnom grupom održan je 27. oktobra 2021. u Tehničkoj školi u Ivanjici.

Ovakve aktivnosti su neophodne u prevenciji nasilja, planirano je da budu konitnuirane kako bi se u borbu protiv nasilja uključili svi – škola, porodica i lokalna zajednica.