Dan planete zemljeDragana Miloradoviić, stručni saradnik OŠ „Desanka Maksimović” iz Gornjeg Milanovca nam je, kao primer dobre prakse, prosledila izveštaj o aktivnostima koje je ova škola organizovala povodom Dana Planete, u kojima su učestvovali i Ljubivoje Ršumović i Božidar Mandić. Njen izveštaj objavljujemo u celosti:
Dan planete Zemlje i projektni dan Eko-škole, OŠ „Desanka Maksimović” obeležila je nizom zanimljivih aktivnosti u petak 22. aprila 2016. godine.
Posetioci su mogli da pogledaju predstavu T. Nikoletića „Čistoća je od zlata jabuka“ koju je osmislila učiteljica Gordana Urošević, a izveli učenici trećeg razreda. Poeziju nastalu na času biologije pročitale su autorke – učenice petog razreda.
Zaintresovani gosti prisustvovali su uglednom interdisciplinarnom eko-času profesorke francuskog jezika Ivane Vesković i profesora biologije Darka Mijailovića. Četiri učenika šestog, sedmog i osmog razreda su putem prezentacija upoznala prisutne sa značajem brige o Planeti. Deca iz produženog boravka su napravila izložbu radova od reciklažnog materijala. Jasmina Trnavac, profesorka likovne kulture održala je predavanje „Umetnost i ekologija” i dala nove ideje kolegama za nastavak rada u ovom polju.
Učenici, roditelji i učiteljice izdvojenog odeljenja iz Vraćevšnice postarali su se oko toga da svako nauči po nešto o značaju pravilne ishrane i degustira zdrave specijalitete.
U holu škole postavljena je izložba likovnih radova učenika iz izdvojenog odeljenja škole u Vraćevšnici na temu: „Pejzaži” i „Ugrožene vrste životinja” i foto-izveštaji o aktivnostima Eko-škole.
Centralni događaj ove manifestacije bio je gostovanje dečjeg pesnika Ljubivoja Ršumovića i umetnika Božidara Mandića, čije je ime vezano za poznatu „Porodicu bistrih potoka” iz Brezovice. Oba gosta su iskreni borci za Planetu i ekologiju svesti. Da su prave vrednosti neophodne svima nama i deci i odraslima i da je ovim programom dotaknuta suština, najbolje ilustruje iskreni komentar jedne devojčice upućen gostima koji glasi: „Hvala vam mnogo, ulepšali ste mi život”.
Pored poznatih gostiju, manifestaciji su prisustvovali: deca i vaspitači PU „Sunce”, nastavnici i učitelji ostalih škola u gradu, predstavnici opštinske Ekološke kancelarije, ekoloških udruženja građana „GM optimist” i „GM eko-balans” i lokalni mediji. Podršku školi pružili su preduzeće „Svisslion Takovo” i Kulturni centar Gornjeg Milanovca.