ork255Vredan rad, posvećenost muzikalnih i nadarenih učenika kao i nastavnika muzičkog Miloša Živkovića OŠ „Kralj Aleksandar I“, nagrađen je I nagradom na Republučkom takmičenju školskih orkestara osnovnih škola koje je tokom vikenda održano u Lazarevcu.

- Takmičenje je bilo podeljeno u nekoliko kategorija i mi smo bili u kategoriji orkestara od petog do osmog razreda, a takmičili smo se u konkurenciji preko 20 orkestara iz Srbije. Nakon devet punih meseci rada, truda, vežbanja, druženja i smeha došli smo do trenutka kada smo mogli da odemo na takmičenje i da prezentujemo svoju školu, grad i region na najbolji mogući način. Zašto potenciram region, zato što smo mi bili jedini predstavnici Moravičkog okruga. To je veliki uspeh i za školu i za region. Ljudi koji prate rad osnovnih škola to znaju i cene, javili su se, i čestitaju deci na prvom mestu. Da nije bilo te energije koja je njih spajala, truda i rada, gde su oni iz meseca u mesec i sazrevali kao interpretatori i upoznavali jedni druge, ne bi bilo ni ovog uspeha. Treba imati u vidu da je u orkestar uključeno 13 učenika od šestog do osmog razreda i jednostavno smo došli do trenutka gde smo mogli svoj trud i rad da predstavimo i na takmičenju,- rekao je profesor Miloš Živković

Počeli su u septembru, i prvi put su nastupili za školsku slavu Svetog Savu. Pored tog nastupa, veliku zahvalnost duguju Muzeju rudničko-takovskog kraja, koji su prepoznali njihov trud i rad i pružili im podršku tako što su im uputili poziv da nastupe 15. aprila u okviru proslave Dana muzeja, 17. maja održali celovečernji koncert i 21. maja jednosatni koncert u prelepom prostoru ispred Muzeja rudničko-takovskog kraja.

-Tada smo izveli tri kompozicije, to se njima svidelo i posle smo razgovarali pa smo nastupili i za Noć muzeja dva puta u četiri dana. Pored hora i orkestra tada su nastupili i solo pevači, deca koja su vredno radila i cele godine dolazila na časove solo pevanja. To su ove godine talentovane devojčice, koje su vežbale, učile tehniku pevanja jer su pre svega talentovane i voljne da nastupaju same, tako da su u ovoj priči koja traje devet meseci i one jako bitne. Svi smo rasli iz dana u dan, i meseca u mesec. Tako smo postali sastav, tim, ekipa nerazdvojnih drugara pa smo jedva čekali kada će nova proba, zajednička proba hora i orkestra... pa je tu bilo i zaljubljivanja. Sve su to lepe stvari koje idu uz muziku, - kaže Živković.

Ove godine su naučili i prezentovali našem gradu preko dvadeset kompozicija. Od tih dvadeset, dogovarali su se, kao što se inače dogovaraju za sve kompozicije koje rade, jer Živković smatra da treba zajedno da učestvuju u dogovoru, a ne da im on namećem repertoar.

- Propozicije takmičenja su bile deset minuta programa po svom izboru. Dogovorili smo se da od tih nekoliko izvornih kompozicija koje smo naučili, nastupimo sa „Žubor voda žuborila“, druga je bila „Pink Panter“ koja nosi zanimljivu priču, jer nam je prvi izbor bilo nešto drugo. Međutim zadnjih deset dana smo rešili da pripremimo „Pink Pantera“ koji izvrsno zvuči u izvođenju Novaka Ilića i Petra Knežević. Tako da sam ispisao aranžmane za ceo orkestar, i uspeli smo da spremimo za samo deset dana. Tačno je da imamo 10 minuta slobodnog programa ali u tih deset minuta se vrednuje i težina kompozicija. Cilj nam je dakle bio da i tu budemo na vrhunskom nivou. Treća je bila „Libertango“ kompozicija Astora Piazzolle, argentinskog kompozitora.

„Libertango“ je kompozicija koja se izvodi u srednjoj školi, ali velika i nepokolebljiva vera u ovu decu od prvog dana, upoznavši ih, videvši njihove mogućnosti iz časa u čas, zajednički trud i rad rezultirali su ovakvim uspehom.

-Pokušao sam da probudim neke stvari, za koje oni nisu ni znali da postoje u njima, a zatim bi bili potpuno ushićeni i uzbuđeni saznanjem da oni to mogu. E, to je prava stvar, i kada smo je naučili bili su i s razlogom ponosni što je evo rezultiralo i prvim mestom na republičkom nivou, zaključio je profesor muzičkog OŠ „Kralj Aleksandar I“, Miloš Živković.
Učesnici na ovom takmičenju su bili horovi i orkestri osnovnih škola iz cele Srbije koji su prošli nekoliko nivoa takmičenja koja su se realizovala u prethodnim mesecima do dolaska na završno, Republičko takmičenje (gradsko, regionalno, međuregionalno... ). Od preko 1600 osnovnih škola iz Srbije, orkestar OŠ „Kralj Aleksandar I“ je poneo nagradu najboljeg u državi.
Učenici OŠ "Kralj Alkesandar I" koji su učestvovali na republičkom takmičenju orkestara osnovnih škola
Osmi razred: Novak Ilić, Petar Knežević, Aleksa Novaković, Ivan Milisavljević
Sedmi razred: Đorđe Dabić, Vladislav Petrović, Ognjen Mirković, Milica Glišović
Šesti razred: Sara Žižović, Andrijana Vesković, Vukašin Vukanić, Miloš Čolić, Nemanja Aleksić
Izvor (gminfo.rs)