vodeU OŠ “Ratko Mitrović” u Čačku 22. 3. 2017. godine obeležen je Međunarodni dan voda realizacijom prigodnog javnog časa pod nazivom “Sačuvajmo vodu zajedno“.

Obeleževanje ovog dana usvojeno je rezolucijom Ujedinjenih nacija u decembru 1992. godine u želji da se ukaže na važnost zaštite voda, kao i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Cilj javnog časa bio je razvijanje svesti o značaju očuvanja vode za čovečanstvo i pronalaženje naćina za uštedu i očuvanje planete.

Posle izvođenja Ekološke himne, usledila je prigodna prezentacija o vodi putem koje su učenici obnovili stara i stekli nova znanja.

Sadržaj prezentacije obuhvatio je podsećanje na definiciju vode, njena agregatna stanja, podelu na stajaće i tekuće vode, predstavljanje procesa kruženja vode u prirodi, zapažanje značaja vode za ceo živi svet, kao i njenog korišćenja u svakodnevnom životu i različitim granama privrede. Posebno je naglašen nehuman odnos čoveka prema vodi koji ima pogubne posledice za čovečanstvo.

Dalje razvijanje svesti o značaju očuvanja voda nastavljeno je putem dve radionice: ,,Pomozimo vodi? Kako?“   i  “Pokaži šta znaš“. 

U prvoj radionici učenici su na kreativan način, crtežom i eko-parolama pronalazili rešenja za očuvanje, uštedu i zaštitu voda od zagađivanja na našoj planeti. U drugoj radionici u prigodnom kvizu učenici su iznosili svoja znanja o vodi i njenom značaju za celokupno čovečanstvo odgovarajući na pitanja o vodi iz različitih oblasti, čime je ostvarena korelacija između različitih predmeta, kao i korelacija nastave u mlađim i starijim razredima. Aktivnost je propraćena i prigodnom izložbom u holu škole.

Uz veliku zainteresovanost i aktivnost učenika cilj javnog časa (razvijanje svesti o značaju vode za čovečanstvo i pronalaženje načina za uštedu i očuvanje voda na planeti) u potpunosti je ostvaren. Bio je ovo još jedan doprinos projektu Eko-škola koji se realizuje u našoj školi.


Javnom času su prisustvovali i sledeći nastavnici škole: Biljana Stevanović, Zorica Novković, Slavica Jevtović, Ana Nedeljković, Milivoje Tanasković, Ivan Ćurčić i Zoran Srećković.

Javni čas “Sačuvajmo vodu zajedno“ reealizovale su sa svojim odeljenjima učiteljica Ljiljana Vukićević – odeljenje IV /1 i predmetni nastavnik srpskog jezika Živka Bojović – odeljenje V/ 1. Prezentaciju predstavila učenica Kristina Rajić VII/ 3.

Izveštaj pripremila Živka Bojović

Preuzeto sa sajta Škole