Štampa
Pogodaka: 2708

vuk karadzic4U OŠ „Vuk Karadžić“ održan je tradicionalni Festival nauke „Bacimo svetlost na nauku 4“. Festival su realizovali učenici i Stručno veće za prirodne nauke, uz pomoć i podršku svih zaposlenih u školi, kao i roditelja. Ogromno zalaganje svih učesnika i saradika učinilo je ovaj događaj najvećom manifestacijom ove vrste u našem regionu, a možda i šire.

Tokom Festivala, kroz oglede, radionice i u okviru kviza znanja, učenici i svi ostali posetioci imali su priliku da praktično vide sve ono što se teorijski obrađuje tokom redovne nastave na časovima biologije, fizike i hemije. Ovakav način učenja značajno pospešuje usvajanje nastavnih sadržaja, povezuje sadržaje iz više predmeta i razvija ljubav prema nauci. Posebna vrednost ove manifestacije je razvijanje ljubavi prema nauci kod učenika mlađih razreda. Zajedno sa svojim nastavnicima razredne nastave, oni su najbrojnija publika festivala.

Eko-kuća, tornado, Teslin transformator, veštačka krv, efekat staklene bašte, fraktali, optičke iluzije, vatra, vulkani i eksplozije, samo su neki od eksperimenata i postavki sa kojima su stariji učenici upoznali svoje drugare.

vuk karadzic2U okviru Festivala realizovan je i kviz znanja iz prirodnih nauka. Takmičile su se četiri ekipe učenika od petog do osmog razreda. Kviz je realizovan uz pomoć informaciono-komunikacionih tehnologija u aplikaciji Kahu (kahoo.it). Pobednička ekipa je pokazala sjajno znanje. U sastavu ekipe, bile su Milica Baković, Nikolija Nina Timotijević, Aleksandra Korićanac i Marta Krvavac.

Osim ovog Festivala, u OŠ “Vuk Karadžić“ se veoma uspešno realizuju i druge manifestacije, kojima se vrši promocija nauke. Organizuju se i manje radonice u okviru „Dana otvorenih vrata“ za predškolce, kao i mini-festivali za decu iz čačanskih vrtića.

Na ovaj način naša škola se pokazala kao vrhunska obrazovna ustanova, koja učenicima pruža odlične uslove za obrazovanje i vaspitanje. Dokaz toga su naši učenici, koji su sada u čačanskim srednjim školama, gde pokazuju sjajne rezultate, pri čemu i dalje učestvuju u svim našim manifestacijama. Osim toga, ovakav način obrazovanja doveo je do toga da su naši učenici postigli najbolji rezultat na završnom ispitu.

 

 

Po završetku Festivala počinju pripreme za sledeći. Nadamo se, još bolji i još veći.vuk karadzic5

Stručno veće za prirodne nauke