gimnazionNa međunarodnom konkursu koji je organizovao beogradski časopis Ogledalo, školski list Gimnazion čačanske Gimnazije, osvojio je prvu nagradu. Na konkursu je učestvovala 21 škola iz Slovenije, BiH, Crne Gore i Srbije. Nagrada je dodeljena prošlog četvtka u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

— Ovo je četvrti Bellist. Do sada smo uvek bili pri vrhu ali nikada nismo osvojili prvo mesto. Mislim da je najveći kvalitet lista sjajni tekstovi koje pišu i đaci i profesori. U svakom broju ima po 50 tekstova učenika iz raznih generacija. Pratimo život škole i naše sredine rekla je profesorka Ivanka Tankosić, glavni i odgovorni urednik lista.

Ogledalo je časopis učenika i profesora srednjih škola i rade pod pokroviteljstvom Matematičke gimnazije u Beogradu. Sada trenutno imaju konkurs za kratku priču i esej i to objavljuju u svom časopisu Ogledalo.

— Imaju festival kratkog filma, potom takmičenje iz besedništva gde pišu sami učenici, takmičenje u likovnim radovima i fotografiji i filmu. I konačno Bellist, Beogradsko listanje srednjoškolskih listova. Mi u poslednjih 5-6 godina učestvujemo na svim takmičenjima, tako da je na osnovu toga Ogledalo napravilo rang listu srednjih škola iz regiona gde smo zauzeli četvrto mesto, što je visoko mesto s obzirom da se nismo uključili u sva ova takmičenja od samog početka — kaže profesorka Tankosić.

Učenica Vanja Gostiljac piše izveštaje sa raznih manifestacija, književnih večeri, ekskurzija.

— Trenutno pripremamo tekstove za naredni broj Gimnaziona i nadamo se da će podjednako biti uspešan kao i prethodni broj. Pisanje izveštaja za mene kao bivšeg polaznika škole novinarstva, veoma je značajno jer primenjujem znanja koja sam stekla u toj školi i trudim se da unapredim svoje kompetencije. Sa druge strane, objavljivala sam i literarne radove, što je dobra mogućnost za nas koji se bavimo kreativnim pisanjem, da negde istaknemo sebe i da poželimo sa drugima ono o čemu pišemo, jer nekad su i to važne teme za naše društvo, pa i to da vidi što veći broj ljudi, da motivišemo one koji se bave pisanjem, a nemaju dovoljno hrabrosti da to objave, da to podele sa drugima. S obzirom na moje afinitete ka pisanju, možda i moj budući poziv bude baš u vezi sa tim — kaže Vanja Gostiljac.

gimnazion4Direktor Gimnazije Ivan Ružičić kaže da je škola ponosna na svoj školski list koji su počeli da izdajeu 2005. godine, kada je obnovljena tradicija školskog lista.

— Naš školski list neprekidno izlazi već 15 godina. Nagradu je osvojio poslednji 18. broj koji je objavljen u februaru mesecu 2019. godine. Ono što sa ponosom ističemo to je da je to list učenika i profesora, u njegovoj izradi učestvuje između 50 i 60 učenika i između 15 i 20 profesora. Ono što nama veoma znači, to je da se da ovaj školski list finansira i štampa od sredstava roditeljskog dinara. Uvek koristimo priliku da se zahvalimo roditeljima učenika koji na takav način pomažu školu, jer da nismo taj problem rešili sistemski, pitanje je da li bi on bio časopis koji najduže izlazi neprekidno u dugoj istoriji naše škole — rekao je Ružičić.

 

On se na kraju zahvalio Svetlani Džidi koja je bila grafički urednik časopisa i posebno štampariji Znamgraf i porodici Špajaković koji pomažu da se list objavi sa minimalnim troškovima, pa ovo priznanje dele i sa njima.

 

Izvor: OzonPress