latinica | ћирилица

kus1U maju mesecu je ostavrena saradnja izmedju Osnovne škole “Major Ilić “ Kušići“  i „ Vuk Karadžić“ iz Bačko Dobrog Polja u okolini Vrbasa. Obostrana zamisao škola je da deca kroz boravak u drugoj sredini steknu nove drugare, lepe doživljaje i nezaboravna iskustva. Prvi susret dve škole, bio je u Kušićima,za vreme novogodišnjih praznika,kada su učenici iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ bili na rekreativnoj nastavi. Učenici naše škole organizovali su novogodišnji vašar i kviz znanja na kom su učestvovali i učeninici gosti. Oduševljenje školom, učenicima, nastavnicima postaklo je goste da se saradnja i druženje nastave.

Maj mesec obeležen je jednim značajnim događajem,koji je realizovan i koji će ugled Osnovne škole, “Major Ilić “ Kušići i celog kraja podići na viši nivo. U pitanju je saradnja između dve Osnovne škole, “Major Ilić“  i „ Vuk Karadžić“iz Bačko Dobrog Polja u okolini Vrbasa. Obostrana zamisao škola je da deca kroz boravak u drugoj sredini steknu nove drugare, lepe doživljaje i nezaboravna iskustva.

kusici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi susret dve škole, bio je u Kušićima,za vreme novogodišnjih praznika,kada su učenici iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ bili na rekreativnoj nastavi. Učenici naše škole organizovali su novogodišnji vašar i kviz znanja na kom su učestvovali i učeninici gosti. Oduševljenje školom, učenicima,nastavnicima postaklo je goste da se saradnja i druženje nastave.

I tako, nošeni tom idejom, organizovan je drugi susret školaraca,a inicijator jedinstvenog i nezaboravnog druženja je direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“, Gojko Stojanović.

Učenici Osnovne škole“ Major Ilić“ iz ivanjičkog sela Kušići, proveli su pet dana u gostima učenika Osnovne škole“ Vuk Karadžić“ iz  Bačko Dobrog Polja u okolini Vrbasa. Deset učenika, od šestog do osmog razreda, u pratnji nastavnika, imali su priliku da se bliže upoznaju sa svim segmentima rada u pomenutoj školi, da razmene iskustva, da se upoznaju sa njihovim načinom življenja, kulturom, običajima... Naši učenici su boravili u domovima svojih vršnjaka, učenika škole. Deca su uživala u domovima svojih domaćina koji su ih očarali  gostoprimstvom.

 Naši učenici su pohađali nastavu,a jedan od zanimljivijih časova bio im je čas nemačkog jezika.

kusssssssssss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Škola domaćin je organizovala program koji se sastoji od mnogobrojnih aktivnosti.  Svoje umeće u oblasti jezičke i muzičke kulture pokazali su učenici domaćini. Priredba povodom seoske slave, Sv. Vasilija Ostroškog, imala je svečan karakter,a muzički deo programa je na poseban način začinilo sviranje na instrumentima nastavnika verske nastave. Kasnije, u Domu kulture, ovu čaroliju upotpunili su svojim talentom i umetničkim afinitetom folklorni ansambli iz Bačko Dobrog Polja i Banatskih Karlovaca. Učenici su imali priliku da posete Noć muzeja u Vrbasu.

Trećeg dana druženja, posetili su Petrovardinsku tvrđavu u Novom Sadu.Svoje veštine,znanja,sposobnosti, zajedničkim učešćem učenika, pokazali su na festivalu nauke.  Poslednji dan druženja je bio u sportskom duhu, RTS kros-a. Iako je to bio nenastavni dan, dečija graja je odzvanjala velikom salom gde su učenici pokazali svoja sportska umeća.  O dočeku kakav nam je priređen u Bačko Dobrom Polju i danas se priča.

O velikom zadovoljastvu ovakve vrste druženja govore osmesi i ozarena lica mališana,pa čak i poneka suza radosnica pri polasku kući.

„Pozitivne reakcije učenika,nastavnika,meštana obavezale su nas da ova lepa manifetsacija preraste u tradiciju i da dugo ustraje,a to zavisi najviše od nas i našeg zalaganja,“ kaže direktor škole Milovan Milovanović.

Pedagog, Verica Bešević