latinica | ћирилица

DrugakKo hoće, nađe način! Iz OŠ „Goračići" primili smo zanimljivu informaciju o nastanku Odeljenjskog lista „Drugak" koju objavljujemo u celosti, kao primer dobre prakse: ƒUčenici drugog razreda Osnovne škole „Goračići“ sa svojom učiteljicom Jelenom Ivanović pokrenuli su izdavanje Odeljenjskog lista. Njegova svrha je da roditeljima i učenicima obezbedi informacije o radu odeljenja u celini, da unapredi saradnju odeljenja i roditelja.
U našoj školi svake druge godine izlazi Školski list „Goračanac“, ali su učenici drugog razreda želeli da prikažu svoje prve literarne pokušaje, radove i sve ono što su radili u toku školske godine. Prilikom izrade Odeljenjskog lista trudili smo se da što više budu zastupljeni učenički radovi jer će na taj način Odeljenjski list predstavljati pravo ogledalo učeničkih interesovanja iz svakodnevnog života, kako u školi, tako i van nje. Na taj način podstiču se posebni talenti kod učenika (literarni, likovni, uređivački, novinarski). Šarolik dijapazon tema iz učeničke svakodnevice, nekada sa ozbiljnom tematikom, a nekada sa zabavnim sadržajima, kao i predstavljanje učeničkih postignuća i uspeha, svoj puni izraz dobili su u ovom tipu učeničkog glasila. Trudili smo se da uključimo sve učenike drugog razreda, svih 12. Postoji tematska raznovrsnost priloga, tj. oni se ne vezuju samo za predmet Srpski jezik. Najlepši deo čine radovi učenika, fotografije o dešavanju u odeljenju.


Podsticanje učenika na literarno stvaralaštvo veoma je značajno od najranijeg perioda. Pošto se učenici susreću sa pisanjem vesti, izveštaja tek od trećeg razreda, zadatak učiteljice bio je da na časovima vannastavnih aktivnosti predstavi te forme učenicima, koji su uz njenu pomoć i u skladu sa svojim mogućnostima i interesovanjima svoja znanja prezentovali kroz tekstove. Imajući u vidu da je kreativnost prisutna kod učenika, trudili smo se da je podstaknemo i probudimo. A stvaranje nije samo čin pisanja, već je i otkrivanje novih svetova u sebi i u drugima, i to znanjem i maštom. 
Posebnu zahvalnost dugujemo Slobodanu Madžareviću, bivšem učeniku naše škole, koji se potrudio da Odeljenjski list „Drugak“ ugleda svetlost dana.