latinica | ћирилица

ПУУPU „Moje detinjstvo” iz Čačka uspešno je organizovala Okrugli sto „Rani razvoj – briga svih nas. Razvijanje kvalitetnih programa i širenje mreže usluga za decu ranog uzrasta – iskustva i izazovi”, 21. marta 2016. godine. Učesnici stručnog skupa su govorili o pozitivnim efektima Unicefovog projekta „Vrtići bez granica 2”,  koji je realizovan u ukupno deset gradova u Republici Srbiji, a koji je usmeren ka razvoju kvalitetnog inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja i većem obuhvatu dece uzrasta od 3 do 5,5 godina.

 

Ovaj projekat nije imao za cilj samo adaptiranje novih prostora za realizaciju posebnih i specijalizovanih programa, već i umrežavanje ustanova na lokalnom niovu koje se bave kulturom i obrazovanjem i korišćenje resursa lokalne zajednice za ostvarivanje kvalitetnih programa za decu koja nisu obuhvaćana redovnim programom, radi podsticanja ranog razvoja i ostvarivanja jednakih prava na obrazovanje i vaspitanje svakog deteta, a naročito dece iz društveno osetljivih grupa. U tom smislu, važan uspeh je  i to što je uspostavljena mreža profesionalaca, odnosno partnera iz lokalne zajednice.

Prisutne je pozdravio i pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Aleksandar Dačić, a izlagači na skupu bili su: Jelena Mitrašinović Barašanac, koordinator mentora za saradnju za JLS, Suzana Simeunović, direktor PU „Moje detinjstvo”, Tanja Spasović, stručni saradnik, Ivana Simovnović, vaspitač, kao i Slobodan Bogojević, Aleksandra Gojgić i Ivana Ćirjaković, saradnici iz čačanskog Narodnog muzeja. Budući da je briga o deci i podrška porodici glavni cilj svake aktivnosti PU, od izuzetne važnosti je i pozitivno mišljenje koje su o ovom projektu iskazali roditelji Jelena Čakarević i Slađana Gavranić. Moderator skupa je bila Danijela Kovačević Mikić, prosvetni savetnik ŠU Čačak.