latinica | ћирилица

слоObjavljujemo članak pristigao iz OŠ „Dr Dragiša Mišović“ u celini:

Osnovna škola „Dr Dragiša Mišović“ 26. i 27. maja 2016.g. ugostila je učenike i nastavnike iz Osnovne škole „Jožeta Moškriča“ iz Ljubljane.
Tokom dva dana boravka gosti su upoznali istorijat škole i način organizacije rada. Bili su na različitim časovima kod prvaka, trećaka, petaka, sedmaka. Posetili su i produženi boravak. Realizovana je radionica na kojoj su učenici pravili srpsko-slovenački rečnik prijateljstva i saradnje. Na radionici učenici su ispisali poruke prijateljstva, koje su gosti poneli kao uspomenu. Veoma je bio lep i zabavan muzički program u kome su učestvovali, ne samo domaćini, već i gosti.

Druženje učenika i nastavnika iz Srbije i Slovenije bilo je ispunjeno nizom poseta, koje su imale za cilj upoznavanje sa istorijskim i kulturnim značajem Čačka. Organizovane su posete Muzeju, Galeriji, Crkvi, Ovčar Banji, manastiru Nikolje. Boravkom u porodicama domaćina - učenika naše škole, gosti iz Slovenije upoznali su naše običaje i tradiciju.
Prilikom posete Školi postignut je dogovor o saradnji. U planu je izrada memoranduma o saradnji koja će trajno povezati ove dve škole. U to ime je u dvorištu škole zasađeno drvo prijateljstva.
Veliku zahvalnost zbog podrške u realizaciji ovih aktivnosti dugujemo kolegama, učenicima i roditeljima iz OŠ „Dr Dragiša Mišović“, Turističkoj organizaciji Čačka, Muzeju, manastiru Nikolje, nastavnici Muzičke škole Vanji Azanjac, fotografskoj radnji Kum.
Ovo je novo i bogato iskustvo za našu školu. Iz ovog susreta naučili smo mnogo o drugima, o drugačijoj kulturi, sistemu obrazovanja, ali i o sebi, svom gradu, školi. Naučili smo da dobra namera i prijateljstvo nemaju granice, pa bismo ovaj vid iskustva preporučili drugima.