latinica | ћирилица

13442638 875920329184598 7889459741334134598 oObjavljujemo odluku stručnog žirija o pobedničkim izdanjima Petog sajma školskog izdavaštva

Stručni žiri, čiji su članovi i ove godine, kao i svih godina do sada, volontirali, radio je u sledećem sastavu: Tanja Vuković, Nataša Turuntaš i Danijela Kovačević Mikić.
Članovi žirija su popunjavali bodovne liste prema kojima su vrednovani sledeći aspekti: sadržaj (rubrike, tj. struktura lista, zastupljenost raznovrsnih novinarskih formi i sl., maksimalno 50 bodova), angažovanje učenika  (navedena redakcija u kojoj se tačno zna ko su učenici, a ko nastavnici, broj učeničkih tekstova, samostalnost, kreativnost i sl., maksimalno 20 bodova), lektura i korektura (maksimalno 15 bodova), korice i dizajn (inventivnost i veza sa sadržajem, maksimalno 10 bodova) i tehnička opremljenost (kvalitet štampe, maksimalno 5 bodova).


Na osnovu tako definisanih kriterijuma vrednovanja, članovi žirija su vodili i detaljne beleške o kvalitetu svih izdanja. Ta zapažanja će biti izložena na radionici za predstavnike novinarskih sekcija (jedan učenik i jedan nastavnik po redakciji) koju će članovi žirija organizovati u septembru 2016. godine, a na kojoj će se doneti i nacrt Pravilnika o vrednovanju listova i drugih izdanja obrazovno-vaspitnih ustanova na Sajmu školskog izdavaštva Moravičkog okruga.

Žiri je odlučivao o pobednicima u sledećim kategorijama: Najbolji list predškolske ustanove, Najbolji osnovnoškolski list, Najbolji srednjoškolski list i Izdavački poduhvat godine. Pošto je ove godine bilo tematskih izdanja koja ne pripadaju kategoriji školskog lista, žiri je ove godine dodelio i specijalne nagrade, odnosno pohvale, izdanjima koja nisu školski listovi, a nisu ni izdavački poduhvati, zbog čega će se razmatrati mogućnost uvođenja još jedne kategorije.


Najbolji list predškolske ustanove

U ovoj kategoriji takmičio se samo list „Dečje carstvo“ PU „Naša radost“ iz Lučana, čime je, načinivši prvi takav korak u našem okrugu, zasluženo osvojio prvu nagradu.

Najbolji osnovnoškolski list

1. „Budućnost“, OŠ „Filip Filipović“, Čačak
2. „Naši koraci“, OŠ „Milica Pavlović“, Čačak i
3. „Vukovac“, OŠ „Vuk Karadžić“, Čačak.

Najbolji srednjoškolski list

  1. „Dvogled“, SŠ „Dragačevo“, Lučani
  2. „Gimnazion“, Gimnazija, Čačak

Izdavački poduhvat godine


„Dete u saobraćaju“, Vesna Milošević, Predškolska ustanova „Gimnazion“, Čačak, 2015.

Specijalne nagrade / pohvale za listove sa posebnom temom

  • „Ekološki list“, OŠ „Tanasko Rajić“, Čačak
  • „Školska olimpijada“, OŠ „Vučić Veličković“, Međurečje
  • „Drugak“, OŠ „Goračići“, Goračići

Dodela nagrada i diploma biće u ponedeljak, 20. juna 2016. godine, u 12 časova, u Regionlanom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Tom prilikom, publici će se kratko predstaviti i Novinarska sekcija OŠ „Tanasko Rajić" iz Čačka, čiji je list u prvom petogodišnjem periodu našeg sajma bio najuspešniji.

Donatori ovog sajma su: Narodni muzej iz Čačka, IK „Pčelica" iz Čačka i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka, za knjižni fond, kao i Regionalni centar, koji štampa diplome, a  pobednicima poklanja besplatne programe obuka.

Čestitamo svima na uspešnom učešću na Petom sajmu izdavaštva obrazovno-vaspitnih ustanova Moravičkog okruga, uz posebnu zahvalnost OŠ „Kralj Aleksandar I" iz Gornjeg Miilanovca, donatorima i članovima stručnog žirija.