latinica | ћирилица

ЛетописKolega D. Šipetić je za stranicu posvećenu primerima dobre prakse  prosledio sledeći tekst:

Nedavno je, u izdvojenom odeljenju OŠ „Mićo Matović“ u Šareniku, predstavljena knjiga Milana R. Miloševića „Letopis osnovne škole u Šareniku". Kišni avgustovski dan nije sprečio desetine ljubitelja knjige iz ovog i okolnih mesta da prisustvuju događaju koji nije baš svakodnevica podmučanjskih sela.. Ponovo su učionicu u staroj školi pohodili svi raniji učitelji i brojni bivši učenici. Promociji su prisustvovali i nastavnici škole, a direktor Karaklajić, i sam nekadašnji đak ove škole,  postarao se za prateći program, uz neizbežne trubače. Autor knjige, g. Milošević, koji je rođen u Šareniku, a živi i radi u Beogradu, kaže da je knjigu pripremao nekoliko godina, posao je bio dosta zahtevan, ali da je imao i veliko zadovoljstvo da ponovo sreće učenike, učitelje i meštane sela, i da trajno zabeleži njihova sećanja.

Pored podataka o ovom mestu i osvrta na razvoj školstva u moravičkom kraju, knjiga sadrži i spisak svih učenika i učitelja, od osnivanja škole daleke 1937. godine do danas. Posebno su zanimanje prisutnih  pobudila kazivanja bivših učenika i zabeležene anegdote iz đačkih dana..

Knjiga je štampana u 500 primeraka, u izdanju autora, uz recenziju dr Svetislava Lj. Markovića, a grafička oprema je poverena štampariji „Jureš" iz Čačka.