latinica | ћирилица

naslovnaProf. Neda Punoševac nam je prosledila kratak prikaz književnog programa koji je nedavno izveden u čast zavičajnog stvaraoca Nike Nikole Stojića:

U četvrtak, 29. decembra 2016. godine u Domu kulture u Guči je upriličen književni program Pola veka umetničkog rada Nike Nikole Stojića u okviru projekta „Zavičajni pisci u oku profesora“. Lep jubilej za malu varoš Guču u kojoj Stojić pregalački i znalački živi i stvara decenijama unazad. O životu umetnika, o njegovom književnom i vajarskom delu govorili su: Radovan M. Marinković, književnik iz Čačka, Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku (ovogodišnji dobitnik "Vukove nagrade" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije), Božidar Plazinić, akademski slikar, Jovana Dmitrić, profesor srpskog jezika i književnosti i Neda Punoševac, profesor srpskog jezika i književnosti. U programu su učestvovali i: učenici Osnovne škole „Akademik Milenko Šušić“ i učenici Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče, kao i trubački orkestar Gvozdena Rosića iz Rtiju.


Uz umilne zvuke trube, stihove autora i nadahnutu reč gostiju, a sve među Stojićevim delima, knjigama i skulpturama, proteklo je veče sećanja na izuzetan rad čoveka koji je trajno obogatio duhovnu baštinu, ne samo Dragačeva, već i Srbije. Sačuvao ju je od zaborava i propadanja, predočio nam je šta imamo i ko smo, a sve to kroz opisane običaje, legende, znane i neznane pretke. Poseban osvrt bio je i na nagradu koju je Nikola Stojić dobio 3. decembra 2016. godine – povelju za životno delo, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije.