latinica | ћирилица

nika u čačkuU Domu kulture u Čačku 15. februara je održano još jedno književno veče posvećeno književniku Niki Nikoli Stojiću. Mala sala Doma kulture nije bila dovoljna da primi sve poštovaoce njegovog rada i dela.

U organizaciji Doma kulture i Milkice Miletić, Srednje škole „Dragačevo“ Guča i Biblioteke iz Guče prisutni su imali priliku da uživaju u nadahnutim rečima mnogih koji su želeli da govore o saradnji sa Nikolom i o Nikolinom književnom i vajarskom umeću.

U programu su učestvovali: Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku,  Radovan M. Marinković, književnik iz Čačka, Joviša Slaković, književnik iz Guče, Božidar Plazinić, akademski slikar iz Čačka, Milkica Miletić, književnica iz Čačka, Jovana Dmitrić i Neda Punoševac, profesori srpskog jezika i književnosti. Program su svojim talentom ulepšali su i mladi igrači iz Kulturno-umetničkog društva „Bambi“ iz Čačka, kao i učenici Srednje škole „Dragačevo“ i Osnovne škole „Akademik Milenko Šušić“ iz Guče.

Nika Stojić je početkom decembra prošle godine od Udruženja književnika Srbije dobio nagradu za životno delo. „Njegov podvig se ogleda u mnogim oblastima. Svojom posvedočenom mišlju, nesebičnošću, žrtvom i predanim radom, Nika je trajno obogatio našu duhovnu baštinu. Sačuvao ju je od zaborava i propadanja. Predočio nam je šta imamo, šta je naše i ko smo, a sve to kroz opisane običaje, legende, znane i neznane pretke; kroz ljubav, poštovanje, radost, tugu, lepotu. Darivao nas je neprocenljivim blagom koga nismo dovoljno svesni. Prvu knjigu Stojić je objavio pre 45 godina. Od tada do danas knjige su se rađale jedna za drugom – njih tačno 57. One su 57 dragulja koji čine stubove dragačevske kulture“, istakla je Neda Punoševac u svom obraćanju prisutnima.


Vidno ponet emocijama i veoma zadovoljan, sve goste pozdravio je i laureat Nika Nikola Stojić. Svoje kazivanje protkao je i poezijom, kojom je pokazao da zaista jeste pobednik, jer ime Nika ima značenje „onaj koji pobeđuje“. Predočio nam je svima da ipak postoji nada, da nije sve izgubljeno i da se nikada ne treba zadovoljiti ostvarenim i dosegnutim.

Da podsetimo, prvo veče posvećeno Niki Nikoli Stojiću održano je u okviru programa „Zavičajni pisci u oku profesora" u Guči, krajem decembra 2016. godine.