latinica | ћирилица

pula i rijeka februar 2018 182Iz  SŠ „Dragačevo", opština Lučani,  stižu vesti o gostovanju srednjoškolaca iz Guče u Rijeci:

Članovi recitatorske i dramske sekcije Srednje škole „Dragačevo“ imali su jedinstvenu priliku da provedu tri predivna dana u Rijeci i Puli. Oni su zajedno sa igračima iz KUD-a „Milisav Petrović“ iz Parmenca bili gosti Udruženju hrvatsko-srpskog prijateljstva iz Rijeke. U petak, 9. februara 2018. u Puli su, u okviru svetosavskih svečanosti, izveli program „Nebeski glas“. Naravno,  poseta Puli i Istri nije mogla proći bez obilaska samog grada i nazaobilazne Arene.

Narednog dana obišli su i upoznali su se sa znamenitostima Rijeke, a u večernjim satima priredili su program „Ljubav se piše pesmom“ u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ovaj program spojio je narativni i muzičko-scenski program u celinu i proveo sve prisutne kroz melodije najlepših pesama. Nakratko smo se vratili u prošlost, inspirisani najlepšim ljubavnim stihovima i finim melodijama sa gotovo svih prostora Balkana.  Želeli smo da predstavimo aktere najlepših ljubavnih priča i objasnimo na koji način pesma čuva od zaborava upravo te priče i ličnosti, koje su se svojom sudbinom izdvojile iz mase. Program je svojim nastupom upotpunio Filip Ljubojević, bivši učenik naše škole. Autori oba programa su profesori srpskog jezika i književnosti Neda Punoševac i Jovana Dmitrić. U programu su učestvovali i KUD „Opatija“ iz Opatije i „Fratelleza“ iz Rijeke. Poslednji dan boravka naših učenika u Rijeci bio je planiran za učešće na 35. Riječkom karnevalu. Oni su nastupili zajedno sa KUD „Milisav Petrović“ iz Parmenca. Uz prepoznatljive zvuke trube i numeru „Vrteška“ Dejana Petrovića odigrali su i predstavili Rascvetanu mladost. Idejni tvorac maski bila je profesor likovne kulture Marija Stambolić. Sve aktivnosti ispratila je ekipa RTV „Galaksija 32“ iz Čačka, a bilo je više prilika i da se grad Čačak i opština Lučani predstave i uspostave još bolju saradnju sa tamošnjim gradskim i kulturnim ustanovama. I pored velikog napora prilikom izvođenja samih programa i učešća na Karnevalu, ovo je jedno divno i nezaboravno putovanje i druženje.