Štampa
Pogodaka: 1599

engleskaObjavljujemo tekst Biljane Lukić, pedagoškog savetnika i školskog bibliotekara (OŠ "Milica Pavlović"), prosleđen za našu rubriku o stručnom usavršavanju nastavnika:


Fondacija Tempus Erasmus+ omogućila je vrtićima, školama i fakultetima da apliciranjem i odobravanjem projekata imaju priliku za mobilnost, mogućnost da posete i borave u nekoj od partnerskih škola u inostranstvu.
Takvu priliku nisu propustili nastavnici OŠ „Milica Pavlović” Čačak, članovi Tima za projekte, koji su sa projektom „Podizanje kvaliteta nastave primenom projektnog metoda”, aplicirali u februaru protekle godine. Nakon odobrenja u maju nastavile su se aktivnosti na planiranju programa posete i uspostavljanju veza sa partnerskom školom u Pejtonu  (Devon, Engleska).


Pripreme za putovanje bile su duge i opsežne. Obuhvatile su veliki broj aktivnosti među kojima je bila značajna poseta gospođe Kler Sirs, direktorke Britanskog Saveta za jugozapadni Balkan, koja je održala predavanje o obrazovanju u Velikoj Britaniji u školi „Milica Pavlović” početkom oktobra prošle godine.
Zahvaljujući sredstvima fondacije Tempus Erazmus + nastavnici su proveli 6 dana u partnerskoj školi White Rock Primary School u Engleskoj, u periodu od 5. do 12. maja. Imali su divnu priliku da upoznaju način funkcionisanja sistema obrazovanja u Velikoj Britaniji kroz uvid u organizaciju i način planiranja nastave, prisustvo časovima, razgovore sa osobljem i učenicima škole. Posebno izdvajaju dirljiv doček kada su nastavnici i učenici cele škole otpevali pesmu na srpskom jeziku „Ružice rumena” u znak tople dobrodošlice.
Ljubazni koordinator projekta u partnerskoj školi, gospodin Piter Maunder, omogućio je da nastavnici posete i Raydon Primary School gde je im je takođe priređen izvanredan doček sa prezentacijom o Srbiji koja je prikazana svim učenicima i nastavnicima te škole. Držeći do engleskih vrednosti domaćini su gostima organizovali posete gradovima Plimut i Egziter, radi upoznavanja kulture i bogatog istorijskog nasleđa ovog dela Engleske rivijere.
Nastavnici iz Čačka su preko brošure koju su podelili osoblju obe škole i prikazivanjem prezentacije predstavili neke od mnogobrojnih aktivnosti u OŠ „Milica Pavlović” kojima se ova čačanska škola ponosi. Neke od njih ostavile su povoljan utisak i pokazale da je i naša praksa veoma napredna. Dobra saradnja koordinatora obe škole doprinele su da ovo putovanje bude dragoceno profesionalno iskustvo.
Nastavnici planiraju da isksutvo stečeno na ovom putovanju prenesu najpre kolegama u svojoj školi, a potom i na nivou Moravičkog okruga kroz organizaciju i realizaciju dva stručna skupa. Tema samog projekta je aktuelna zbog izmena u programima za 1. i 5. razred, odnosno uvođenju projektnog metoda u nastavu.