Štampa
Pogodaka: 2182

3jov 0943Već dvadeset godina Đurđevak, list Osnovne školeSreten Lazarevićiz Prilika, ima rubriku Iskricekoju čine istaknuti učenički literarni i likovni radovi.

Radovi se tokom godine prikupljaju, pažljivo biraju, štampaju u listu i na taj način pohvaljuju, afirmišu i čuvaju od zaborava. Svaki novi rad je još jedna važna iskrica Svetlosti na brežuljku, kako drugačije zovu priličku školu.

U školi se velika pažnja posvećuje podsticanju stvaralaštva među učenicima, kroz redovnu nastavu, sekcije i radionice.

Cilj je da se kod učenika razvija ljubav prema pisanju i slikanju, kreativnost i stvralački dar. Poslednjih godina iskricesu sve brojnije, maštovitije i kvalitetnije. Učenici su izuzetno zainteresovani za literarno i likovno stvaralaštvo.

U poslednje dve školske godine na različite konkurse poslato je preko dvesta odabranih literarnih i likovnih učeničkih radova ove školei osvojene su brojne nagrade i pohvale.
Zbornik Iskrice sačinjen je od radova koji sutokom školske 2016/17. i školske 2017/18. učestvovali na konkursima – Svetosavki konkurs u organizaciji Osnovne škole „Srten Lazarević“, Konkurs za najlepšu dečju pesmu u organizaciji Doma kulture u Ivanjici,Limske večeri poezije u organizaciji Doma kulture Pivo Karamatijeviću Priboju, Koreni, konkurs koji je raspisao pravoslavni dečji časopis Svetosavsko zvonce,Gradimo mostove među generacijama za radost svakog deteta, konkurs povodom Dečje nedelje,u organizaciji ivanjičke gradske biblioteke Svetislav Vulović,Disovo proleće u organizaciji gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku i Odbora Disovog proleća i Krv život znači, u organzaciji Crvenog krsta Ivanjica.

Ideja za nastanak zbornika javila se otuda što broj vrednih i lepih radova daleko prevazilazi okvire rubrike Iskrice. Na taj način Iskrice su od rubrike prerasle u knjigu. Zbornik predstavlja pohvalu i zahvalnicu svim učenicima koji vole da pišu i slikaju i u tome se neumorno trude.

Zbornik je priredila Verica Kostić, nastavnik srpskog jezika, uz pomoć učenika, članova Kluba čitalaca.

Promocija zbornika održana je 18. maja kada je obeleženo 145 godina postojanja škole u Prilikama.