Štampa
Pogodaka: 2365

dsc 9063Ako se po jutru dan zaista poznaje, onda možemo da kažemo da imamo visoka očekivanja kada je u pitanju samostalni rad biblioteke Tehničke škole u Ivanjici. Novostečeni status novi bibliotekari potvrđuju još jednim izveštajem o aktivnostima posvećenim Svetskom danu školskih biblioteka. Sledi njihov izveštaj:

Svake godine u oktobru od 1999. godine Međunarodno udruženje školskih bibliotekara obeležava svoj dan i to poslednjeg ponedeljka u oktobru. Od 2008. godine Međunarodni dan školskih biblioteka počinje da se obeležava kao Mesec školskih biblioteka, tako da je omogućeno da svaka školska biblioteka izabere sebi pogodan trenutak za obeležavanje svog dana u oktobru.

Obeležavanje važnih dana i događaja u školskoj biblioteci tokom školske godine je važna aktivnost koja podstiče učenike na čitanje. Uspešnost te akcije podrazumeva dobru saradnju školskih bibliotekara sa nastavnicima. Ti dani su i najbolji način da se ukaže na ulogu školske biblioteke u obrazovanju, društvu i kulturi.
Ovaj dan se može proslaviti na različite načine u školi. Školska biblioteka u Tehničkoj školi u Ivanjici ovog septembra počela je sa samostalnim radom i prvi put se priključila obeležavanju ovog dana.
Zajedno sa nastavnicima srpskog jezika i književnosti, nastavnicima tekstilne struke, informatike i školskim pedagogom, bibliotekari su ove godine obeležili ovaj dan u Tehničkoj školi. Organizovana je likovna radionica u kojoj su učenici osmišljavali i u raznim tehnikama izrađivali idejna rešenja za korice svoje omiljene knjige. U ovoj radionici, što nas posebno raduje, učestvovao je i jedan učenik koji radi po individualnom obrazovnom programu. Najoriginalniji likovni rad nagrađen je knjigom i sa ostalim idejnim rešenjima izložen u biblioteci. Urađeni su i panoi na kojima je predstavljen: istorijat biblioteka kod nas, Aleksandrijska biblioteka, fotografije prestižnih svetskih biblioteka i generalije vezane za Gradsku biblioteku u Ivanjici. Pre same radionice, učenici su u kraćoj prezentaciji podsetili na osnivanje Tehničke škole i naše školske biblioteke. Da bismo učenicima napravili što prijatniju atmosferu za rad, radionicu je pratio snimak izražajnog recitovanja pesama srpkih pesnika u interpretaciji naših najboljih glumaca. Opisanu aktivnost podržala je i fotografska sekcija Tehničke škole.
Školski bibliotekari se nadaju da će ova aktivnost – kao i sve druge  buduće aktivnosti vezane za knjigu, pismenost i biblioteku – učenicima ukazati na značaj knjige u vremenu digitalnih tehnologija.
Školski bibliotekari: Milica Bošković i Jelena Bogdanović
Aktivnost podržali i učestvovali: nastavnici srpskog jezika i književnosti Daliborka Karapetrović, Ana Totović, Milovan Ristivojević, nastavnici stručnih predmeta tekstilne struke Milka Spasović i Anđa Đurđić Vasilijević, nastavnik informatike Dragana Bogdanović , školski pedagog Mirjana Nenadić, diplomirani inženjer grafičkog dizajna Ilija Tatović, nastavnik ekonomske grupe predmeta Nemanja Mirković.