latinica | ћирилица

dubacJelena Luković, OŠ „Marko Pajić“, IO Donji Dubac, prosleđuje svoj primer dobre prakse:

Još od 1998. godine u svetu se obeležava Dan ljubaznosti. Tada je u Tokiju doneta deklaracija koja govori o toleranciji i prihvatanju različitosti, a 13. novembar je izabran za Svetski dan ljubaznosti.  Čas odeljenskog starešine pretvorili smo u malu radionicu. Ukazali smo na značaj ljubaznosti i dokazali da je svakog dana pružamo drugima.
Pre svega, podsetili smo se četiri čarobne reči Branka Stevanovića, hvala, molim, izvini, izvoli kojima se ružno ponašanje leči. Ove stihove pretočili smo u vrline kao što su ljubaznost, ljubav, sreća, poštovanje. Pogledali smo kratak film Color yor world with kindness (izvor YouTube) koji govori o načinima kako ljubaznošću možemo obojiti ceo svet. Učenici su sa oduševljenjem pratili radnju filma i u njemu prepoznali svoje postupke.


Odlučili smo da napravimo Teglu ljubaznosti. Na veselim, šarenim karticama učenici su zapisivali načine kojima su tog dana prema nekom bili ljubazni. Iste su pročitali jedni drugima i smestili ih u teglu. Zadatak je da svakog dana pravimo kartice na istu temu. Sigurni smo da će se naša tegla brzo napuniti ovim srdačnim, ljubaznim rečima.
Drugi deo časa posvetili smo kreiranju plakata na istu temu. Ubrzo je površina hamera preplavljena ilustracijama na kojima se odmah prepoznaju poverenje, pružanje pomoći drugima, deljenje, osmeh, radost, sve ono što čini srećnim kako nas same tako i ljude u našem okruženju.
Ljubaznost nije urođena vrlina već se vremenom uči. Dokazano je da ljubaznost prema drugima direktno utiče na našu sreću. Trudićemo se da je širimo svuda oko sebe, jer jedino tako rastemo u dobre, zdrave ličnosti i tim putem ceo svet činimo jednim lepim i srećnim mestom.