latinica | ћирилица

img 4926859f060ccc78d514c83982913445 vU Osnovnoj školi „Sreten Lazarević“ u Prilikama, 16. novembra je obeležen Međunarodni dan tolerancije.
Povodom ovog važnog datuma, organizovana je projektna aktivnost pod nazivom – „Nove generacije sa više tolerancije“. Slogan su osmislili sami učenici i pripremali se kroz različite oblike rada.
Prvi čas je u svim razredima bio posvećen temi tolerancije i prihvatanja različitosti. Svi učenici i nastavnici podsetili su se koliko je važno negovanje kulture razumevanja, prihvatanja i tolerancije. Nakon časova redovne nastave, organizovan je prigodni proram za sve učenike. Izveden je dramski komad „Lepota je u različitosti“, koji su pripremili članovi dramske sekcije i hora, po tesktu Verice Kostić, nastavnice srpskog jezika. Oni su kroz maštovitu priču, blisku deci, pokušali da svojim vršnjacima dočaraju koliko je važna ideja prihvatanja razlika i poštovanja ličnosti svakog čoveka.


Članovi Kluba čitalaca i novinarske sekcije imali su nekoliko zajedničkih radionica. Članovi Kluba čitalaca razgovarali su o ovom problemu u svom okruženju, ali i u književnosti i beležili različite ideje o mogućnostima podsticanja tolerantnog ponašanja među vršnjacima i mirnog rešavanja sukoba. Pronalazili su najbolje književne primere za ovu temu, od basne do romana. Članovi novinarske sekcije radili su ankete među drugarima, istražujući koliko su njihovi vršnjaci upoznati sa temom tolerancije i koliko ideju tolerancije primenjuju u svakodnevnom životu. Produkt zajedničkih radionica su edukativni panoi koji su izloženi u holu škole.
U školi je početkom novembra u okviru ovog projekta raspisan i literarno-
-likovni konkurs „Nove generacije sa više tolerancije“. Najuspešnijima na konkursu, neposredno pred početak programa, uručene su nagrade.
Cilj projekta jeste podsticanje učenika na odgovorno i tolerantno ponašanje i prihavatanje razlika, a ujedno i negovanje stvaralačkih aktivnosti i pisane reči i likovnog izraza.
Pokretači i koordinatori aktivnosti u školi bile su Verica Kostić, rukovodilac dramske sekcije i Kluba čitalaca, Ana Pavlović, rukovodilac hora, Radmila Kostić, rukovodilac novinarske sekcije i Marijana Radovanović i Danka Vučićević, članovi Tima za kulturnu i javnu delatnost škole.