Štampa
Pogodaka: 1393

  program Izveštaj o Svetosavskim svečanostima prosledio nam je Organizacioni odbor Svetosavskih svečanosti.

Već četvrti put zaredom, uz podršku Grada Čačka i u okviru programa Doma kulture, u Osnovnoj školi  „Ratko Mitrović“ se organizuju Svetosavske svečanosti, manifestacija upriličena u slavu Svetog Save. Ovogodišnji izbor aktivnosti kojima se proslavljava školska slava obuhvatio je  događaje koji su prikazani na plakatu.

 Organizacioni odbor IV Svetosavskih svečanosti    upriličio je gostovanje interesantnih ličnosti i predstavljanje njihovog stvaralaštva. Prvi dan obeležilo je guslarsko veče  i promocija knjige  „Gusle naše svete“ Slavka Jeknića, pa su  zvuci gusala i priča o jednom od najstarijih instrumenata oživeli duh prošlih vremena.  Drugi događaj -  tribina o natalitetu „Srbija se rodi“ -  izazvao je  posebnu pažnju prisutnih.  Predavači -  prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, Vanja Milošević, doktor Ginekološko-akušerske klinike ,,Front” u Beogradu i Miljan Ćeranić, teolog i direktor Pravoslavnog sportskog društva ,,Sveta Srbija”,  na zanimljiv način su govorili o aktuelnoj temi u našoj zemlji -  natalitetu.

Gosti su sa različitih aspekata istakli značaj nastajanja i održivosti mladog naraštaja u Srbiji.  Čuveni ansambl „Renesans“ je kroz pesme i igre stare Srbije predstavio svoj kvalitetan repertoar na opšte zadovoljstvo prisutnih gledalaca. Treba napomenuti da ovaj ansambl u Čačku nije nastupao pune 33 godine.  Škola „Ratko Mitrović“ je skoro tri nedelje zaista živela u duhu Svetoslavlja gde su pored navedenih aktivnosti bili prisutni i učenici iz svih čačanskih osnovnih škola, kroz učešće u edukativnim radionicama.  Ove godine su realizovane radionice Ikonopisanja, Crkvenog pojanja, Izrade srednjovekovnih nošnji, Izrade brojanica i Guslarske radionice.   U okviru manifestacije raspisan je i literarni konkurs za učenike od petog do osmog razreda sa teritorije Moravičkog okruga, na koji je prispelo 47 zaista kvalitetnih pesama.   Prva nagrada je pripala Mariji Savić, učenici Osnovne škole „Vučić Veličković“ iz Međurečja za pesmu „I ja sam svetosavskog roda“. Poslednja aktivnost bila je Duhovna akademija u okviru čijeg sadržaja su pored veličanja lika i dela Svetog Save, predstavljene i aktivnosti sa svih radionica. Realizaciji kulturno-umetničkog programa najveći doprinos dali su učenici - članovi Dramske sekcije i polaznici radionice Crkvenog pojanja.  Savindan je bio i prilika da se  objave i imena autora tri najuspešnije pesme na literarnom konkursu, koje su prisutni i čuli. Osim toga podeljene su i zahvalnice  svim saradnicima koji su  svojim zalaganjem dali doprinos realizaciji ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti.