Štampa
Pogodaka: 1709

godine puU subotu 28. septembra i u nedelju 29. septembra 2019. godine započela je obuka zaposlenih u ukupno 18 predškolskih ustanova na teritoriji cele Srbije za primenu Novih osnova predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Zadovoljstvo je što je ova obuka započela upravo u Čačku u PU „Radost“ i PU „Moje detinjstvo“. Po 90 vaspitača i stručnih saradnika ovih ustanova radno je provelo vikend koji je za nama. Obuka traje pet dana – četiri dana (dva vikenda) vaspitači učestvuju neposredno u realizaciji programa obuke, a jedan dan se ostvaruje  kao onlajn-obuka. Obuci u PU „Radost“ oba dana prisustvovala je i rukovodilac Školske uprave  Čačak Sladjana Parezanović.

 

Samo  je jedan period života sa toliko otvorenih mogućnosti, u kome čovek sa toliko energije, istrajnosti i entuzijazma ovladava i razvija složene kapacitete od kojih će zavisiti njegove buduće mogućnosti, njegova ličnost i uspešnost funkcionisanja u daljem životu. Taj period je predškolski uzrast. Zbog toga godine u predškolskom uzrastu prepoznajemo kao godine uzleta, otkuda i naziv novog programa. Koliki i kakav će taj uzlet biti , u mnogome zavisi od onih koji rade u predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Zbog toga je u primeni Novih osnova predškolskog vaspitanja i obrazovanja izuzetan fokus stavljen na stručno usavršavanje onih koji rade sa najmladjima, koji će, kroz upoznavanje sa Osnovama programa, kroz uvek dragocenu razmenu iskustva, mišljenja, ideja sa svojim kolegama, unaprediti svoju praksu.

Među 12 edukatora koji su realizovali obuke u ustanovama u Čačku nalaze se i imena koleginica zaposlenih u PU „Moje detinjstvo“: Suzana Simeunović, Ivana Simonović, Tanja Spasović i Gordana Sjeničić.  Inače, koncept Osnova programa pilotiran je u vrtiću „Mladost“ u Čačku u periodu od 2016. do 2018. godine.

Obaveza primene Novih osnova za PU u Gornjem Milanovcu stupa od 1. septembra 2021. godine, a za PU u Ivanjici i u Lučanima od 1. septembra 2022.