Štampa
Pogodaka: 1248

crnjevoO tome kako se na zabavan i kreativan način mogu razvijati i predmetne i međupredmetne kompetencije učenika, uz  ostvarivanje programa saradnje sa lokalnom samoupravom, svedoči izveštaj koji je pripremila nastavnika francuskog jezika u OŠ  Kirilo Savić” u Ivanjici.

Prema kalendaru zdravlja 16. oktobar se obeležava kao Svetski dan zdrave hrane. Već drugu godinu zaredom članovi  Tima za preduzetništvo OŠ Kirilo Savić” u Ivanjici organizuju tematske dane posvećene promociji zdravih životnih navika. U nedelji koja je prethodila Svetskom danu zdrave hrane, ali i u danima koji su usledili, Tim za preduzetnišvo je zajedno sa nastavnicima, učiteljima i učenicima organizovao različite aktivnosti u okviru projekta pod nazivom JEDEM ZDRAVO,UČIM LAКO, MOŽEŠ I TI TAКO.


To su bile:kreativne radionice na časovima francuskog jezika i biologije za učenike osmog ianu kroz pravljenje zdrave užine – voćnog smutija.Na prvom delu časa učenici su proveravali poznavanje partitivnog člana kroz recept voćnog smutija sa ovsenim pahuljicama koji su nazvali Voćko, kao i poznavanje reči vezanih za ishranu kroz slike.Na drugom delu časa, učenici su imali priliku da prisustvuju pripremi ove zdrave užine i na kraju da je konzumiraju uz obostrano zadovoljsvo.  Nastavnica biologije Jasmina Remović je sa učenicima petog razreda organizovala radionicu na temu Hranljiva vrednost namirnica. Učenici su prezentovali, hamerima i namirnicama koje su doneli, ulogu i značaj hranljivih sastojaka u prehrambenim proizvodima iz svakodnevne ishrane. Na hamerima su posebno prikazane namirnice bogate belančevinama, šećerom i mastima. Poseban deo su zauzimale one bogate vitaminima i mineralima, a učenici su pokazali da veoma dobro razlikuju zdrave namirnice od onih koje treba izbegavati. Drugi deo projekta su bila dva prodajna dana sa štandovima.Prvi prodajni dan je bio 24.10. 2019. u holu škole. Učenici svih razreda su zajedno sa svojim nastavnicima i učiteljima organizovali štandove sa postavkom isključivo zdrave hrane, suvog i svežeg voća, nutritivno zdravih užina i slatkiša. Posetiocima su se delili čajevi i limunada, ali i flajeri koji detaljno opisuju koji vitamini su nam potrebni, piramida zdrave ishrane, ali i neki predlozi zdravih obroka.Za prelepo uređene štandove i hol škole pobrinuli su se učenici zajedno sa nastavnicama: Aurorom Pivaljaković, Slađanom Bošković, Marijom Lazarević, Bojanom Radović, nastavnikom Aleksandrom Petrovićem i učiteljma: Danijelom Bradić, Biljanom Mijailović,Snežanom Aleksić, Granicom Jekić, Valentinom Nikolić iučiteljem Velimirom Jankovićem.Prisustvovao je veliki broj roditelja,baka i deka bez čije pomoći i prisustva ovaj projekat ne bi bio uspešan. Na kraju prvog prodajnog dana, usledio je maskenbal učenika prvog i drugog razreda predvođenih učiteljicama Slavicom Dramićanin, Mirjanom Кovačević, Vesnom Sokić, Slavicom Bojović i Snežanom Кolarević na temu ''Jedna voćka na dan,doktor iz kuće van''. Učenici su svojim kreativnim kostimima oživeli voćkice, a tročlani žiri je birao najorginalniju masku. Odabrani učenici su dobili pohvale za kreativan rad i nagrade u vidu paketića zdravih namirnica. Drugi prodajni dan je bio 25.10.2019. na centralnoj ulici našeg gradaIvanjice. Nekoliko učenika je sa nastavnicom tehničkog Natašom Filipović, učiteljicom Snežanom Кolarević, pomoćnikom direktora Svetlanom Perović i direktorkom škole Nevenkom Milošević organizovalo promociju zdravog života i zdrave ishrane kroz deljenje flajera i kroz razgovor sa prolaznicima koji su mogli da kupe voće po dobrovoljnim cenama i samim tim budu deo humanitarne akcije za sugrađanina i bivšeg učenika OŠ Кirilo Savić Marka Markovića.

Čitavo dešavanje oba prodajna dana je bilo medijski propraćeno.

https://www.youtube.com/watch?v=VVPsNX1QMUg

https://www.youtube.com/watch?v=SFaoIgGVmY8