latinica | ћирилица

 

sladjana parezanovic foto gzsSavetovanje "21. vek u školskoj biblioteci" održano je u četvrtak 5. decembra 2019. godine kao pretkonferencijski dan XVI međunarodne konferencije Bibliotekarsktog društva Srbije u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis". Savetovanje je toplom uvodnom rečju, uz ostale predstavnike institucija, otvorila rukovodilac Školske uprave u Čačku Slađana Parezanović. 

Njenu besedu objavljujemo u celosti:

Dragi domaćini, dragi gosti, dobar dan.

Izuzetno je zadovoljstvo biti danas sa vama i imati priliku za pozdravnu reč na savetovanju „21. vek u školskoj biblioteci“.

Naziv savetovanja govori o tome da je pozicija same institucije biblioteke zauzela drugačije mesto u ovom veku. Oni koji su se okrenuli svetu informacionih tehnologija, interneta, globalnog povezivanja i razmene znanja putem društvenih mreža, sigurno će reći da su biblioteke izgubile svoju važnost i svoje mesto, da su same knjige u svom jedinom pravom i najboljem papirnom obliku izgubile svoju poziciju u 21. veku i da je, možda, i čitanje prevaziđeno.

 

Druga strana sveta, verujem većina ovde prisutnih, ili mi navikli na knjigu koja leži u levoj ruci, na papir ispod prstiju, na žurbu da se pročita sadržaj na drugoj strani, da se olovkom podvuče neki red, obeleži neka misao ili mesto, reći će da mesto knjige i biblioteke nikada nije bilo važnije u svetu, nego sada kada pomalo gubimo sebe i svoju dušu. Prostor tišine u kome govore naslovi, prostor u kome se lako nađe tako nam potreban mir, prostor u kome na poseban način miriše hartija jeste prostor svake biblioteke i svakog bibliotekara. To je prostor u koji treba privući mlade ljude, stvoriti im naviku čitanja, oplemeniti njihovo biće, u kome je potrebno pomoći im da nađu odgovore na mnoga pitanja koja donosi i ovo vreme i način života... To je misija svake biblioteke, jer su danas knjige, reči i čitanje važniji nego ikada. U trenutku koji u čitavom svetu pokušava da nas odvoji od osećanja, samilosti, empatije, brige za drugoga knjiga i čitanje su važniji nego ikada.

Novo vreme pred vas bibliotekare u matičnim, gradskim, opštinskim, školskim bibliotekama stavlja velike izazove. Da od biblioteke stvorite topao kutak u koji ćete primiti svako dete i svakog tinejdžera, da darujete osmeh i ljubaznu reč, a ponekada i kratko interesovanje za ono što se čita, da budete spremni da sa njima podelite i svoja razmišljanja o ovčici Aski, Ćopićevom djedu Radu, Raskoljnikovu, čiča Goriu, ali i Hari Poteru, galebu Simonu...

Znam da u školskim bibliotekama uvek ne razmišljate o tome, jer ste tu ponekada i protiv svoje volje, jer ste tu da dopunite radno vreme i sačekate bolji trenutak kada ćete dobiti svoje časove. Ali pokušajte da u ovom svetu za koji se ponekada učini da se izvrće natraške, okrenete i doživljaj mesta i trenutka u kome ste. Da shvatite koliko je vaša uloga u životu škole važna, i koliko može biti važna u svetu ljudi koji stasavaju.

Dajte inicijativu da se takmičimo u tome koji je bibliotečki školski prostor najpodsticajniji za čitanje, koji je od vas najpredusretljiviji, najzainteresovaniji za čitaoce. Za to nije važno da li škola raspolaže fondom od pet, deset ili petnaest hiljada knjiga, važna je energija sa kojom dolazite na posao i koju poklanjate vašem radnom prostoru i korisnicima.

U tome znam da mnogo mogu da vam pomognu i Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, njen direktor dr Bogdan Trifunović i neko ko je preuzeo ulogu Majke Tereze nad školskim bibliotekarima u Moravičkom okrugu, a to je Dubravka Ilić, bibliotekar koji je uvek podrška školskim bibliotekama i bibliotekarima, neko ko u interesu kvaliteta ume da vas kudi, ali i lepo hvali.

Probajmo da svi ovde prisutni napravimo jedan iskorak, da od čitanja pokušamo da napravimo zadovoljstvo i stvorimo naviku za one koji dolaze, da od školskih biblioteka napravimo najlepša mesta u školama. Tako će vaš posao i za društvo u celini, i za školski sistem, i za školu i za vas same imati još više smisla. I mi u Školskoj upravi, a tu prevashodno mislim na prosvetnog savetnika Danijelu Кovačević Mikić, podržavaćemo vas u tome.

Zbog svega ovoga o čemu sam govorila mnogo je važan i ovaj dan i ovo savetovanje. Još jednom se zahvaljujem organizatorima, direktoru, Dubravki, svima zaposlenim u biblioteci i svima vama prisutnima. Želim vam prijatan i koristan rad.

Hvala!