latinica | ћирилица

lketiraNa listi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao jedan od izabranih programa stručnog usavršavanja od javnog interesa je i program “Od knjige do igre - školska lektira kroz pozorišnu predstavu” koji realizuju učiteljice iz OŠ „Milica Pavlović“ iz Čačka: Lela Petrović i Maja Koraksić i čačanski glumac Vladimir Jocović.

Obuka na kojoj mogu učestvovati učitelji i nastavnici biće besplatna i učesnici će dobiti sate stručnog usavršavanja.

Udruženje “Evropski pokret prijateljstva” realizovaće program “Od knjige do igre - školska lektira kroz pozorišnu predstavu”od februara do avgusta 2020.godine.

Program tematizuje vezu programa nastave i učenja sa vannastavnim aktivnostima.

Rad će biti organizovan uglavnom kroz radionice (osmišljavanje listića za obradu domaće lektire, pravljenje scenarija prema proznim tekstovima, izrađivanje lutaka, izvođenje lutkarske predstave, pripremanje za ulogu na sceni). Učesnici će provesti 6 sati neposrednog rada sa učesnicima obuke, a nakon toga će pratiti njihov dalji rad u školama- pravljenje predstava prema datim uputstvima.

Predviđeno je da se održi 10 skupova na kojima mogu učestvovati učitelji i nastavnici koje interesuje ova tema.

Trenutno se prave grupe (prijava kod učiteljica koje vode obuku), a prva obuka biće organizovana u februaru 2020. godine.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je za potrebe realizacije programa stručnog usavršavanja posvećenih razvoju i podizanju kompetencija zaposlenih u osnovnoškolskom obrazovanju, opredelilo sredstva u ukupnoj vrednosti od 17 miliona dinara iz republičkog budžeta.

Period realizacija projekata utvrđen je svakim pojedinačnim ugovorom sa organizatorima, čiji je program odobren odlukom ministra, s tim što je poslednji rok za izvršenje odobrenih projektnih aktivnosti 31.avgust 2020.godine.