Štampa
Pogodaka: 1136
zavrzlameOgranak Gradske biblioteke u Zablaću i OŠ „Vladislav Petković Dis” organizovali su javni čas pod nazivom „Jezičke zavrzlame” u četvrtak 30. januara 2020. u trpezariji Škole. Događaju su prisustvovali učenici, prosvetni radnici, ali i publika zainteresovana da sazna više o sopstvenom jeziku i greškama u svakodnevnom govoru.
U programu su učestvovala 24 učenika starijih razreda –  članovi zajedničke bibliotečke sekcije Škole i Ogranka, koju vode Zorica Đaković, nastavnik srpskog jezika i Dubravka Ilić, bibliotekar u Ogranku. Ideja o održavanju ovakvog časa nastala je tokom održavanja brojnih edukativnih radionica u Ogranku (na teme promocije čitanja, preporučivanja knjiga vršnjacima, pravilnog govora i pisanja) i sa željom da što više mladih sazna ovakve informacije. Osim video-prezentacije na kojoj su prikazane najčešće greške u pisanju ili izgovaranju pojedinih reči: radio, avion, odeljenje i dr, publici su na zanimljiv način, u petnaestak skečeva, predstavljene ustaljene fraze koje se svakodnevno koriste, a malo ko zna kako su nastale.
Zašto su sela „španska”, posao „Sizifov”, suze „krokodilske” a slama „Alajbegova”, kako  David pobeđuje Golijata i to baš u „našoj školi”, kada kažemo da je  nekome „upala sekira u med” ili mu je neko učinio „medveđu uslugu”, zašto baš „Ahilova peta” ili je neko zbunjen, kao da je „sa kruške pao”…
Objašnjenja su dali učenici u zanimljivim dijalozima i uz odličan scenski nastup, koji je izazvao smeh i burne aplauze publike, koja je odlično ocenila čas, a mnogi su poželeli da još jednom čuju gde se i kako greši i kako se pravilno govori i piše.
Moto ovog i nekih budućih programa na slične teme su reči naše poznate književnice Isidore Sekulić: „Razvijen jezik, to je biće i krv naroda, to je maksimala onoga što jedna kultura ostavlja i daje”.
Javni čas u Zablaću pokazao je koliko se uspešno i na zanimljiv način, osim u školskim klupama može učiti i u Biblioteci, i koliko je saradnja ove dve ustanove važna za obrazovanje mladih.