latinica | ћирилица

песнички тргU nedelju, 27. septembra 2020. godine, na Кrstovdan, Osnovna škola „Tatomir Anđelić“ u Mrčajevcima bila je domaćin jubilarnih, dvadesetih po redu, Međunarodnih pesničkih susreta. Iako je sama manifestacija zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji trajala samo jedan dan, to nikako nije umanjilo njen značaj niti sprečilo organizatore i domaćine da ugoste veliki broj pesnika i ljubitelja lepe reči.
Međunarodni pesnički susreti u Mrčajevcima imaju za cilj da okupe što veći broj pesnika, da se lepi stihovi što dalje čuju, ali i da stimulišu mlade naraštaje da se „late pera“.

Zbog toga, osim nagrade „Povelja Morave“, koja se dodeljuje pesnicima za ukupno stvaralaštvo, dodeljuje se i nagrada „Petar Milošević“ za tri najbolja rada na pesničkom konkursu za učenike. Ove godine, dobitnici su učenici škole u Mrčajevcima: Melanija Vučinić 4/2, Mihailo Vučićević 6/1 i Milica Radovanović 4/2.

Ono što daje poseban značaj ovom jubileju jeste otvaranje pesničkog trga i parka u dvorištu škole. I zaista, malo je škola u Srbiji koje se mogu pohvaliti takvim objektom u svom sklopu.
Jubilarni, dvadeseti Pesnički susreti, rezultat su, pre svega, saradnje Udruženja književnika Srbije i škole „Tatomir Anđelić“, ali i saradnje na lokalnom nivou, tj. saradnje sa predstavnicima mesne zajednice Mrčajevci i grada Čačka.
„Za proteklih dvadeset godina, našu školu posetilo je više od tri hiljade pesnika iz Srbije i zemalja u okruženju. To je za nas velika čast. Za dva dana, koliko inače traju Susreti u normalnim okolnostima, kroz školu prođe oko sto pedeset pesnika svake godine. Sve vreme smo imali odličnu saradnju sa glavnim organizatorom i pokretačem svega, Lunom Levajcem, bivšim učenikom naše škole i njegovim brojnim saradnicima. Кruna dugogodišnjeg uzajamnog zalaganja da Susreti traju i budu sve posećeniji jeste zapravo ovaj jubilej“, kaže Vesna Jevđenijević, direktor škole u Mrčajevcima, koja je za ovu priliku komponovala „Odu poeziji“. (Pripremila Vesna Jevđenijević, direktor Škole.)