Štampa
Pogodaka: 748

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržava inicijativu Društva školskih biblioteka Srbije pod nazivom „Čitajmo glasno". 

друга акција читајмо гласноPrenosimo tekst poziva: 

Povodom Nacionalnog dana knjige, 28. februara, Društvo školskih bibliotekara Srbije poziva sve školske bibliotekare da se uključe u akciju „Čitajmo glasno“ i peti put obeležimo ovaj datum zajednički.  

Čitajmo glasno sa učenicima u školskoj biblioteci, u učionici, ispred škole, na igralištu, u parku, na trgu, na livadi...  Predlažemo čitanje naglas omiljenih stihova, citata, delova omiljenih knjiga, kao i razgovor o pročitanom.
 U ovim nesigurnim vremenima može biti izazov organizovati događaje koji su sigurni i bezbedni, imajući i ove godine u vidu specifičnu epidemijsku situaciju,  i da se zbog pandemije sve aktivnosti odvijaju otežano i pod drugačijim okolnostima, pa predlažemo da naša aktivnost bude u skladu sa preporučenim merama (od strane nadležnih organa i institucija) u cilju obezbeđivanja zaštite i bezbednosti zdravlja.
 Predlažemo da čitanje počne u 5 do 12 (11.55), što bi simbolično predstavljalo krajnje vreme da se okrenemo negovanju knjige i kulture uopšte.
 Cilj ove zajedničke aktivnosti jeste podsticanje čitanja, kao i negovanje maternjeg jezika i kulture čitanja, povezivanje školske biblioteke i škole sa lokalnom zajednicom, povezivanje sa ustanovama i udruženjima koja se bave afirmisanjem kulture i umetnosti, kao i promocija rada i saradnje školskih bibliotekara.
 Slogan možete smisliti sami ili nam predložiti neki zajednički, kao na primer: Кad otvoriš knjigu, otvori se srce, U čitanju je i moć i radost, Podeli radost čitanja sa svima i slično. Ovde možete preuzeti naš  plakat i poster.
 Zabeležene trenutke glasnog čitanja možete podeliti sa svima nama na Fejsbuk grupi Školski bibliotekari Srbije.
 Molimo vas da nam do 31. marta 2022. godine pošaljete kratak izveštaj (tabelu za izveštaj možete preuzeti ovde) na imejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
 U tabelu unesite direktne linkove na kojima je objavljena ili promovisana naša zajednička akcija „Čitajmo glasno“- veb-sajta biblioteke, škole, društvene mreže, portala, itd, kako bi bili svima dostupni. Ukoliko dostavljate fotografije, pošaljite ih u jpg formatu (a ne u vord dokumentu) imenovane nazivom škole, da bismo najbolje mogli da objavimo na veb-sajtu i Fejsbuk stranici Društva, kao i u drugim medijima.
 Pokažimo još jednom da su školske biblioteke korisna i zabavna mesta gde se uči, traže informacije, rade domaći zadaci, pišu seminarski, maturski radovi i, pre svega, čitaju knjige. Pokažimo da je čitanje važno i značajno.
 Ukažimo na značaj knjige, čitanja i školske biblioteke!
 
Društvo školskih bibliotekara Srbije