Štampa
Pogodaka: 994
škola novca za osnovcaOsnovna škola „Mićo Matović” iz Кatića, jedna od šest škola iz Republike Srbije i jedina škola iz Moravičkog okruga, učestvovala je na konferenciji „Škola novca za osnovca” u Beogradu, prvoj po redu, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnoloških razvoja i ERSTE banke.  Кao prezenteri primera dobre prakse iz oblasti finansijske pismenosti, koji su rezultat uspešno realizovanog projekta „Škola novca za osnovca”, nizom aktivnosti sprovođenim tokom školske godine, dobili smo brojne pohvale i reči podrške predstavnika Ministarstva, školskih uprava i ostalih učesnika konferencije. Na naše zadovoljstvo, konferenciji su prisustovale i na taj način nam još jednom pružile podršku Slađana Parezanović, rukovodilac Školske uprave Čačak, i Rada Karanac Lazović, prosvetni savetnik.
Predstavnici naše škole bili su: Marija Кalajanović i Ivana Dimitrijević, koordinatori projekta, koje su svesrdnim zalaganjem realizovale brojne aktivnosti, učenicima ih učinile prijemčivim i zanimljivim i Vojislav Milović, direktor  škole, uz čiju podršku je ovaj projekat dobio ovako uspešan epilog. Čast nam je i zadovoljstvo što smo ispred jedne male škole ivanjičke opštine dobili priliku da predstavimo produkte učeničkog zalaganja i entuzijazma, istaknemo ih kao primere dobre prakse i pokažemo kako trud i rad svaki projekat mogu učiniti uspešnim.
U obrazovanju novog doba, finansijska edukacija jednako je važna kao i sve drugo što dete tokom odrastanja usvaja. Važna je za stvaranje dobrih navika i odgovoran odnos prema novcu, a u krajnjoj liniji i za razvijanje preduzetništva, jedne od ključnih kompetencija učenika u savremenom obrazovanju, zbog čega smo realizaciji projekta pristupili brižljivo, ozbiljno i odgovorno. Osnovna škola „Mićo Matović“ pripada ruralnoj sredini i  dinamika usvajanja ekonomskih i finansijskih pojmova naših učenika umnogome se razlikuje od dinamike koju poseduju njihovi vršnjaci u gradovima. Porodice iz kojih naši učenici dolaze bave se poljoprivredom i stočarstvom, njihovi članovi nemaju stalno zaposlenje niti mesečni i stabilni izvor prihoda, pa unutar samih porodica vlada drugačija svest o novcu nego u gradskim porodicama. Već od najranijeg životnog doba ovi mališani primorani su da racionalno razmišljaju o novcu, planiraju, štede i što je najvažnije, i sami privređuju i učestvuju u uvećanju kućnog budžeta. Sve produkte radionica koje su realizovane u okviru ovog projekta radile su njihove vredne, spretne, radne ručice, koje su odavno navikle na rad – brigu o stoci, domaćinstvu, kućnim poslovima, njivi, malinama, krompirima.  Učenici su naučili sve o predmonetarnim sredstvima plaćanja, istoriji razvoja novca, opticajnim novčanicama, učestvovali u likovnim radionicama, kvizovima, učili kako se štedi, rešavali ukrštenice, pravili različite predmete estetske i upotrebne vrednosti koje će prodavati na planiranim humanitarnim bazarima. 
Naučili su šta znači biti human i društveno odgovoran. Ovaj projekat produbio je i osnažio saradnju naše škole sa roditeljima, lokalnom zajednicom, predsednikom opštine i Školskom upravom. U korak sa reformom obrazovanja i vaspitanja, sarađujući sa Školskom upravom Čačak, i dalje ćemo se truditi da oblikujemo finansijski pismene generacije.

 Prezentaciju pogledajte ovde.

Više fotografija pogledajte ovde. 

Vojislav Milović,
direktor OŠ "Mićo Matović"