Štampa
Pogodaka: 2326

              Među mnogim značajnim događajima održanim u gradu Čačku  poslednjih  dana maja meseca i početakom  juna 2013. godine svakako je i „Inicijalna smotra školskog scenskog izraza“. Kako joj sam naziv i govori, smotra je održana prvi put, ali sa željom i sa dovoljnom energijom da ustalasa i pokrene sve učenike i kolege koji se nisu uključili ove godine, a imaju afiniteta prema scenskom izrazu.

           U dva dana, na bini ljubaznih domaćina u  OŠ „Vuk Karadžić“ u Čačku pratili smo pravi glumački defile učenika osnovnih škola iz Moravičkog okruga i prepoznali, kako buduće glumce, tako važne poruke koje su nam svojim scenskim iskazima preneli.

           Kako bi bilo moguće baviti se scenom i pozorištem u malom, a zaobići Branislava Nušića i Jovana Steriju Popovića? Da se ne te velikane naše drame i komedije ne zaboravi, pobrinuli su se učenici i nastavnici iz OŠ „Mićo Matović“ sa Katića i OŠ „Tatomir Anđelić“ iz Mrčajevaca. U zanimljivim i dobro odabranim odlomcima iz Gospođe ministarke i Pokondirene tikve prepoznali smo naravi svojstvene i današnjem vremenu i nasmejali se njima. Svakako da je važno, uz sve što predstavlja novinu u književnom stvaralaštvu, insistirati i na onome što je potvrđena književna vrednost, a to svakako jeste književni opus i jednog i drugog komediografa. Velika dobit za sve mlade glumce, koji su se pojavili u ovim komadima, jeste susret sa starim vremenom i mogućnost da ga uporede sa vremenom u kome žive, ali i šetnja kroz obavezan nastavni plan i program.

              Posebnu pažnju zaslužuju škole koje su se na sceni pojavile sa više scenskih ostvarenja, što je potvrda da se u tim školama neguje dramski izraz, ali i da je ova smotra, možda, pokrenula zdravi takmičarski duh među učenicima. OŠ „Filip Filipović“ imala je svoje predstavnike za čak četiri nastupa, a OŠ „Sveti Sava“ iz Atenice i OŠ „ Tatomir Anđelić“ iz Mrčajevaca bile su po dva puta najavljena na sceni.

            Scenski prikazi „Pepeljuga“,  „Pariz“,  „Kapetan Džon Piplfoks“, „Basna o tri dangube“, kojima su se predstavili učenici i nastavnici OŠ „Filip Filipović“, uspeli su da nas ponovo povežu sa svetom bajki;  sa svetom jedne učenice ove škole koja je napisala roman „Pisac u mraku“, a potom i glumila jedan lik iz tog romana u scenskom ostvarenju „Pariz“; sa svetom Džona Piplfoksa u kome živi sedmoglavo čudovište, ali i sa svetom šume u koji smo vrlo lako zakoračili zahvaljujući odličnim i maštovitim  kostimima, koji su oplemenili scenu. Teško je bilo ne zapamtiti sigurnost s kojom su na sceni nastupile učenice u komadu „Pepeljuga“,  muziku iz scenskog ostvarenja „Pariz“ ili sasvim jasnu poruku mlade autorke romana, po čijem je tekstu rađen prikaz, da priča ne prestaje da se priča. Gledajući kapetana u iskazu „Kapetan Džon Piplfoks“ publika je imala utisak da je na brodu pravog kapetana, koji snagom dara i slobode na sceni  može da vodi jedan brod.  Odličan, stihovima izražen tekst „Basna o tri dangube“ omogućio je da čudesna stvorenja šume prenesu vaspitne, ali i  humane poruke da su za rad uslovi uvek povoljni, kao i da je priroda svakom stvoru pronašla mesto na planeti.

            Pored već pomenutog komada iz Pokondirene tikve, učenici OŠ „Tatomir Anđelić“ izveli su i polusatni prikaz „Otac Balkanac“. Iako se na sceni našlo svega pet glumaca, može se reći da su uspešno održali pažnju publike. Duhovitim i zanimljivim tekstom, uobličenim u stihove, uspevali su da nasmeju prisutne, što je jedan od ciljeva ovakve smotre.

            Učenici i nastavnici OŠ „Sveti Sava“ iz Atenice, oslonili su se na naše narodno književno bogatstvo i na tom temelju podigli su predstave „Sveti Sava i siromah“ i „Kako da umolimo Boga za kišu“. Osim što smo se vratili narodnim obredima, kroz ove scenske prikaze obnovili smo i važne lekcije: o lakomosti i o tome kako ona može biti kažnjena, o uticaju vlasti na čoveka, o tome kako se dobro lako pretvara u zlo...

            Povezanost sa delom našeg prosvetitelja Save ostvarili su i učenici OŠ „Sveti đakon Avakum“ iz Trnave, koji su nas duhovitim, zanimljivim i modernim tekstom „Sveti Sava u mojoj kući“  i prikazom svakodnevne porodične situacije proveli kroz deo srpske istorije, ali nam poslali i afirmativne poruke o učenju. Njihov nastup potvrdio je da se o istorijskim temama i o tradiciji može učiti i na jedan šarmantan i nekonvencionalan način i dao je ideju za obradu možda i nekih drugih nastavnih sadržaja.

           Muška trupa iz OŠ „Božo Tomić“ iz Prijevora pomogla je da se i kroz vannastavne aktivnosti promoviše uvek aktualan tekst „Šešir profesora Koste Vujića“, koji može biti zanimljiva lektira svim učenicima, a učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Kaone pokazali su još jednom da je „Torta sa pet spratova“ Dobrice Erića, humoristička poema i za malu i za veliku decu.

            Pažnju vrednu divljenja zavređuju  scenski izrazi koji su omogućili da se na sceni pojavi i scenski izrazi 30 ili 26 učenika, ili pak svi učenici škole u Viljuši. To su komadi koji podstiču samopouzdanje svih učenika i pružaju jednake šanse, što, zapravo, i jeste jedan od principa našeg obrazovnog sistema. Iz  Osnovne škole u Guči, u komadu „Videćete vredi, vredi“, nastupilo je trideset učenika literarno-dramske sekcije, koji su u svojim kostimima, vrednim svake pohvale, preneli  ekološke poruke šume. „Pamet u glavu, planeto“ rečenica  je koja opominje. Da sve što je kvalitetno, ne mora biti i skupo, uveravaju kostimi veverice, vuka, Crvenkape, ali i grane visokih stabala. Jedna od scena, koje će biti zapamćene,  sigurno je i ples dvadeset šest učenika OŠ „Ratko Mitrović“ iz Čačka uz numeru „Na lepom plavom Dunavu“. Ova pozorišna trupa uverila nas je da se bajkama i njihovim junacima uvek rado vraćamo. Svi učenici izdvojenog odeljenja OŠ „Vladislav Petković Dis“ izveli su „Veselo poselo“ i pokazali da svaki učenik u pozorišnom komadu može da dobije svoje mesto. Ne samo da su bili glumci, oni su u ovom komadu učili narodne šale, narodne pesme, autorske stihove i pritom pokazali  da sva deca imaju iste potrebe: da učestvuju, budu uključena i imaju pažnju odraslih.

               OŠ „Sreten Lazarević“ iz Prilika promovisala je saradnju škole sa lokalnom zajednicom i lokalnim institucijama (Crveni krst iz Ivanjice) i predstavom „Odelo ne čini čoveka“ jasno prenela poruku iskazanu samim naslovom. Dovoljno će biti ako su prisutni, pored autentične i uverljive scene, zapamtili i poruku da grube reči ostavljaju modricu na srcu deteta.

                Da se publika slatko nasmeje i smehom sve začini potrudili su se učenici OŠ „Dragiša Mišović“ iz Čačka, čijim se komadom „Romeo i Julija iz Trbušana“ završio prvi dan smotre, kao i članovi Radioničarske grupe „Raskovnik“ čijim se scenskim prikazom „Sednica nastavničkog veća“ okončala čitava smotra. Zanimljiv, asocijativan i lak tekst komada „Romeo i Julija iz Trbušana“ i prirodnost na sceni učenika OŠ „Dragiša Mišović“ podsetili su nas na naše osobine, na naše naravi, na komšijske odnose, na svađe i mirenja. Pojedini likovi i scene iz ovog komada teško se mogu zaboraviti. Polaznici grupe „Raskovnik“ imali su nastup i prvog dana smotre, kada su prikazali komad „Ko će mene da rodi“, ali se mora reći da su ostvarenjem „Sednica nastavničkog veća“ pobrali sve simpatije publike. Duhoviti, zanimljivi i potpuno uživljeni u svoje uloge pokazali su kako svojim dečijim očima vide nas odrasle.

             Smotra je prošla, a za njom je ostala odlična ideja, koju je pokrenula prosvetna savetnica Danijela Kovačević Mikić, da ovo može da bude još jedan način okupljanja, promovisanja škola, predstavljanja nastavnih i vannastavnih sadržaja, stručnog usavršavanja, ali i druženja učenika i nastavnika bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće izvesti.

            S obzirom da su domaćini ponudili svoje gostoprimstvo i za sledeću godinu, obećali bolju tehničku i svaku drugu organizaciju, za koje je ove godine bilo premalo vremena, mi već sada pozivamo nastavnike i učenike da počnu da razmišljaju o novim nastupima i novoj smotri,  koja će, može biti, imati i takmičarski karakter…

              Do tada - svako dobro svima!